Последни новини
Home / Законът / Хаос с новата съдебна география

Хаос с новата съдебна география

Defakto.bg

Въпреки многото изготвени анализи, поетапно представяни и приемани от Висшия съдебен съвет, въпреки проведените от екипи на съвета срещи по апелативни райони, преформатирането на съдебната география е далечно. А във ВСС цари пълен хаос по въпроса.

Това стана ясно на днешното заседание на съвета с една-единствена точка: „Обсъждане на извършените и предстоящи действия във връзка с оптимизиране на структурата на съдебните райони”. То бе свикано с идеята съветът да даде зелена улица по принципния въпрос за сливането на част от 113-те районни съдилища в страната, да се разпишат задачи в тази насока и да се поеме персонална отговорност. Става сума не за тотална ликвидация, а за оставянето на районен център с няколко подразделения, където да работят съдии и да се въздава правосъдие.

След протяжен дебат, тръгнал с размисли и аргументи за поредно отлагане, в крайна сметка ВСС пак реши да отложи принципното решение. Като даде срок до 31 март екипите от кадровици, оглеждали апелативните райони, да дадат на ресорната Комисия по анализ и отчитане на натовареността начело с Калин Калпакчиев „конкретни предложения за промени в съдебната карта на районните съдилища и районните прокуратури”.

От своя страна, в срок до 16 април т.г., Деня на Конституцията и юриста, комисията на Калпакчиев трябва да предложи на ВСС „пътна карта с конкретен времеви график, в която да са обобщени мерките предложени от екипите”. Дребна подробност е, че дотогава монолитния в момента съвет би трябвало да се е разделил на съдийска и прокурорска колегии, които първо би трябвало да обсъдят въпросните предложения, а после да ги внесат за разглеждане от пленума на ВСС, т.е. от всички кадровици. Но, това е положението, сливането на съдилища и прокуратури е непопулярна мярка, за която явно съветът не бърза да поема отговорност.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.