Последни новини
Home / Избрано / Бивши съдебни инспектори искат да се върнат в системата с кариерен бонус

Бивши съдебни инспектори искат да се върнат в системата с кариерен бонус

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) е на път да вземе спорно решение.  На заседанието си днес кадровиците на Темида са включили в дневния ред възстановяването на магистратите, които доскоро бяха инспектори към инспектората на ВСС.

Всички са подали заявления да получат “кариерен бонус”   – т.е. да се върнат в съдебната система на по-висока позиция, от тази, която са заемали преди да бъдат избрани за инспектори. Така те ще се издигнат в системата без конкурс, съобщава “Дневник”, позовавайки се на  “Капитал”.

На най-голям скок разчита Димана Йосифова. Преди да бъде избрана за съдебен инспектор, тя беше съдия в Търговското отделение на Софийски градски съд. Сега, след края на мандата, тя иска да бъде възстановена във Върховния административен съд (ВАС). По този начин, Йосифова ще се опита да прескочи две нива. За сходно повишение се бори и Весела Николова, която преди да бъде съдебен инспектор, беше съдия в Административен съд – София град.

Пред изданието председателят на ВАС Георги Колев е  потвърдил, че има такива молби, ккато и че  според него, те  следва да бъдат уваженени. Крайното решение обаче ще бъде на  съвета.

Други бивши съдебни инспектори дошли от по- ниски етажи на системата също са поискали повишение. Албена Костова, Моника Малинова и Албена Кузманова са били прокурори в градска прокуратура, Любомир Иванов е следовател в същата структура, а Янка Гочева е от окръжна прокуратура. Всички те са посочили, че искат да бъдат възстановени една инстанция по-високо от тази, която са заемали преди да бъдат съдебни инспектори. Останалите трима от доскорошния състав на съдебния инспекторат са заемали постове във върховните инстанции на съдебната власт.

Подобен сюжет се разигра и през 2012 година, когато тогавашните инспектори (сред които и Ясен Тодоров, който днес е председател на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет) пуснаха молби да бъдат възстановени на по-високи длъжности. След скандал ВСС отказа, а ВАС потвърди решението на съвета, като категорично прие, че законът гарантира на бившите инспектори само възстановяване на не по-ниска от заеманата преди избора длъжност.  * http://капитал

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.