Последни новини
Home / Законът / Все пак: Съдебните инспектори се връщат, откъдето са дошли

Все пак: Съдебните инспектори се връщат, откъдето са дошли

Defakto.bg

Ревизорите на третата власт, чийто мандат изтече, се връщат на старите си работни места в съда, прокуратурата и следствието. Това, в крайна сметка, реши ВСС след протяжно-емоционално-донякъде правен дебат.

Тотално раздвоени

Най-любопитното обаче бе, че едни и същи кадровици натиснаха копчетата „за” коренно противоположни решения. Веднъж се съгласяваха инспекторите автоматично да бъдат повишени в по-горни инстанции. А секунди по-късно гласуваха „за” обратното решение – да бъдат възстановени на предишните длъжности. Раздвоението обаче не впечатли никого от кадровиците.

Спорът къде да отиват кадрите на самия ВСС и на Инспектората и дали не заслужават директно повишение заради положение на полза роду труд, избухна още при изтичането на мандата на предишния съвет, поднови се при предишните инспектори, надигна се сега и най-вероятно отново ще избуи при изтичането на мандата на действащите кадровици. Още от 2012 г. след опит повишението да се запише в закона и последвалото вето на президента обаче въпросът изглеждаше решен – кадрите се връщат на „не по-ниска от заеманата длъжност”, сиреч на предишните си местоработи. По въпроса неведнъж се произнесе и ВАС, включително по жалби на сегашния председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров (бивш инспектор).

Панов и Цацаров – против повишенията, Колев – за

Изненадващо днес председателят на ВКС Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров се оказаха на едно мнение по проблема – категорично против автоматичните повишения, което зачертават конкурсното начало за растеж в системата. Обратната теза застъпи председателят на ВАС Георги Колев, готов да приеме в съда си инспекторите Димана Йосифова (работила в СГС) и Весела Николова (от Административен съд-София град)..

На заседанието стана ясно също, че инспекторите-прокурори и онези, които са дошли от съда, по разному са подходили в исканията за кариерно израстване. Докато съдиите директно са подавали молби до ВСС да бъдат назначени в горни инстанции, прокурорите първо са поискали възстановяване на старите им места, а в сряда следобяд изненадващо са депозирали и алтернативни молби за повишения.

Сотир Цацаров даде да се разбере, че е изненадан от този развой, но бе категоричен – повишенията са неприемливи.

Съгласен съм с г-н Цацаров, това биха били лоши прецеденти и влияят негативно на колегите, заяви Лозан Панов и изрази доволство от единомислието.

Георги Колев на свой ред обяви, че законът позволява повишенията и иначе не виждал как съдиите ще бъдат мотивирани да отиват във ВСС и в Инспектората.

Главният инспектор Теодора Точкова го подкрепи. И обяви, че за четирите си години мандат инспекторите извърши разгледали 8000 сигнала, правили предложения за уеднаквяване на практиката. Според Точкова в случая конкурсното начало „не е автоматично приложимо”.

Готови за скок

Съдийките от ВАС в съвета Юлия Ковачева и Галина Карагьозова обаче бяха категорични – конкурсите са незаобиколими и нищо не пречи на инспекторите да кандидатстват за повишение по този ред. Всичко останало противоречи на закона и на съдебната практика.

Румен Георгиев обаче даде друг прочит – законът позволява на ВСС да прави преценка. И силно са застъпи за повишаването на Димана Йосифова във ВАС с аргумента, че веднъж тя е издържала отлично този конкурс, отличен съдия е и вече й остават няколко години до пенсия. Ако не я повишим, всъщност ще накажем г-жа Йосифова, че четири години е работила за системата, обобщи Георгиев. Впоследствие се уточни, че Йосифова се е явила на конкурс за ВАС преди да бъде избрана за инспектор и не се е класирала въпреки оценката 5,50.

Ясен Тодоров и Милка Итова също бяха за повишаване. А Итова, която оглавява ресорната комисия изненадващо даде пример за вредата от конкурсите. „Аз съм се явявала през 2007 г. на конкурс. Колегата съдия, с когото бяхме в един кабинет, след събеседването отключи психическо заболяване. Ние да защитаваме този начин на конкурси, ми се струва леко нелепо”, каза тя.

Васил Петров пък поде темата за някои съдии, които от районен съд отиват заместници във върховен съд (Красимир Влахов, зам.-председател на ВКС, израснал по съвсем друг ред – б.р.), както и за други, които прескачали нива (Калин Калпакчиев от ВСС, който от районен съд отива в апелативен. По това време обаче в закона няма конкурси – б.р.). Законът е предвидил една-единствена защита на инспекторите – да не бъдат понижени на по-ниски позиции, категоричен бе Калин Калпакчиев. „Явно наближаващия край и на нашия мандат е причина за обилните изявления без връзка със закона”, общи той.

Резултатите

Накрая кадровиците решиха първо да подлагат на гласуване молбите за повишение, а ако не минат – за връщане на старите места. Нямаше проблем само с двама души – Светлана Бошнакова, която е дошла от Върховната касационна прокуратура и бе върната там. И със Захаринка Тодорова, която си е била съдийка от ВАС.

Нататък последва раздвоението на кадровиците. Така за повишението на Янка Гочева в столичната апелативна прокуратура резултатът бе 11 „за”, 6 „против”, 3 „въздържали се”. Мнозинството не достигна нужните 13 гласа и предложението бе отхвърлено. При гласуването на алтернативата Гочева да бъде възстановена в окръжна прокуратура-Благоевград настъпи обръщане и всички вече се оказаха на едно мнение – единодушно 20 „за”.

Така стана и с Албена Кузманова, която събра  10 „за”, 8 „против” и 2 „въздържали се” да бъде повишена в окръжна прокуратура-Пазарджик. После единодушно с 20 „за” я върнаха в районната прокуратура в града.

Албена Костова получи 11 „за”, 7 „против” и 2 „въздържали се” за повишение в столичната апелативна прокуратура и единодушие от 20 „за” връщане в СГП.

Резултатите се повториха и за следователя Любомир Георгиев, който се връща в столичното следствие, Весела Николова, върната в столичния административен съд и Димана Йосифова, която си остава в СГС.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.