Последни новини
Home / Законът / Димитър Танев пред DFL: Избран съм легитимно за председател на Нотариалната камара

Димитър Танев пред DFL: Избран съм легитимно за председател на Нотариалната камара

Defakto.bg

В понеделник ми стана известно, че колегите нотариус Красимир Катранджиев от  София и нотариус Илия Иванов от Габрово в качеството си на нотариуси обжалват моя избор като Председател на Съвета на нотариусите и този на колегата Нотариус Камен Каменов, като мотивите са им, че сме осъществили непълен трети мандат в резултат на проведения избор за органи на Нотариалната камара на предходоното Общо събрание.

Считам, че правото на жалба е конституционно закрепено право и следва да бъде уважено, независимо какви неудобства създава.

Моята правна позиция е, че този въпрос за третия мандат е отдавна решен с влязло в сила решение в предходното обжалване. В Съдебното решение  ясно и категорично е казано, че предходния избор за т.нар. трети мандат е обявен за незаконосъобразен и че всички правни последици от него отпадат. Обстоятелството, че аз и колегата Камен Каменов три години не сме стъпвали в офиса на Нотариалната камара, нито сме извършвали каквито и да е действия в качеството ни на членове на Съвета на нотариусите, в случая е без значение.

Обявяването на незаконосъобразността има автоматично обратно действие към момента на провеждане на избора, а не от момента на влизане в сила на съдебното решение. Това е видно от съдържанието му.

Според мен жалбата не е добре правно обмислена и следва да се зачита влязлото в сила веднъж съдебно решение и принципа в ГПК, за непререшаемост на споровете. Именно поради тези аргументи ще искаме незабавно предварително изпълнение на решението на Общото събрание за избор на Съвета и на неговия Председател.

Преди две седмици Димитър Танев бе избран с 278 на 211 гласа за председател на Нотариалната камара на България. Общото събрание на нотариусите избра и нов 15-членен съвет на Нотариалната камара. Танев оглавява Камарата за  три  години. Той  беше начело на Камарата от 2007 до 2013 година.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Няма да бавя свикването на Народното събрание, трябва да имаме яснота за правителството

Нямам никакво намерение да бавя свикването на Народното събрание. Нека видим обнародването на списъка на …

Рестарт: Кадровиците решават пак да образуват ли дисциплинарно дело срещу Георги Ушев

Ще има ли дисциплинарно дело срещу председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев или не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.