Последни новини
Home / Законът / Димитър Танев пред DFL: Избран съм легитимно за председател на Нотариалната камара

Димитър Танев пред DFL: Избран съм легитимно за председател на Нотариалната камара

Defakto.bg

В понеделник ми стана известно, че колегите нотариус Красимир Катранджиев от  София и нотариус Илия Иванов от Габрово в качеството си на нотариуси обжалват моя избор като Председател на Съвета на нотариусите и този на колегата Нотариус Камен Каменов, като мотивите са им, че сме осъществили непълен трети мандат в резултат на проведения избор за органи на Нотариалната камара на предходоното Общо събрание.

Считам, че правото на жалба е конституционно закрепено право и следва да бъде уважено, независимо какви неудобства създава.

Моята правна позиция е, че този въпрос за третия мандат е отдавна решен с влязло в сила решение в предходното обжалване. В Съдебното решение  ясно и категорично е казано, че предходния избор за т.нар. трети мандат е обявен за незаконосъобразен и че всички правни последици от него отпадат. Обстоятелството, че аз и колегата Камен Каменов три години не сме стъпвали в офиса на Нотариалната камара, нито сме извършвали каквито и да е действия в качеството ни на членове на Съвета на нотариусите, в случая е без значение.

Обявяването на незаконосъобразността има автоматично обратно действие към момента на провеждане на избора, а не от момента на влизане в сила на съдебното решение. Това е видно от съдържанието му.

Според мен жалбата не е добре правно обмислена и следва да се зачита влязлото в сила веднъж съдебно решение и принципа в ГПК, за непререшаемост на споровете. Именно поради тези аргументи ще искаме незабавно предварително изпълнение на решението на Общото събрание за избор на Съвета и на неговия Председател.

Преди две седмици Димитър Танев бе избран с 278 на 211 гласа за председател на Нотариалната камара на България. Общото събрание на нотариусите избра и нов 15-членен съвет на Нотариалната камара. Танев оглавява Камарата за  три  години. Той  беше начело на Камарата от 2007 до 2013 година.

About De Fakto

Проверете също

Методи Лалов сезира прокуратурата за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Бившият наказателен съдия и шеф на СРС Методи Лалов, сега общински съветник от “Демократична България”, …

И Елисавета Панова спечели дело срещу НАП

Изводите на “специална” ревизия са незаконосъобразни, необосновани и произволни След председателя на ВКС Лозан Панов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.