Последни новини
Home / Законът / Очаквано: Желявска – невинна. ВСС подгони съдийката на Ченалова

Очаквано: Желявска – невинна. ВСС подгони съдийката на Ченалова

Defakto.bg

Очаквано, Висшият съдебен съвет не наложи наказание на бившия зам.-председател на СГС Богдана Желявска. С 14 гласа „за”, 6 „против” и 0 „въздържали се” Желявска се оказа невинна за батака в ключовия съд, макар да е била член на неговото ръководство. Лозан Панов, който бе поискал санкционирането на Желявска, не участва в обсъждането и гласуването.

Както De Facto Legal писа, дисциплинарният състав се раздели с 2 срещу 1 гласа по въпроса за вината на съдийката, ръководила гражданската колегия на СГС и разпределяла и търговските дела там. Мнозинството надделя и на заседанието. Несъгласни с него бяха Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Камен Иванов, Соня Найденова.

На същото си заседание обаче с 12 „за”, 4 „против” и 4 „въздържали се” кадровиците започнаха дисциплинарно разследване срещу Веселина Ставрева – съдийката от СГС, която освободи Румяна Ченалова от ареста срещу парична гаранция. Какво е прегрешението на Ставрева не бе обявено, чу се обаче, че са я подгонили във връзка с делото за мярката на Ченалова и предоставени материали на защитата.

Вкупом се отрекохме от собствената си проверка!

„Няма валидно решение за образуване на дисциплинарно поризводство срещу съдия Ставрева, защото не са събрани 13 гласа”, категоричен бе Калин Калпакчиев. „Предложението е репресия срещу съдията за това, че е потвърдила акт в съгласие със закона и върху съда се стоварват неудачите на прокуратурата или другите дъжавни органи да се справят с престъпността. Днешното заседание е показателно за уродливата ни дисциплинарна практика. Репресирахме съдия Ставрева, но не наказахме съдия Желявска, като 14 човека вкупом се отрекоха от проверката, която ние самите направихме. А еврокомисията предупреди, че ще следи дисциплинарните производства във връзка с управлението на СГС”, продължи Калпакчиев.

„Имаме нарушение, нямаме нарушител”, констатира Лозан Панов.

„Няма отговор на основния въпрос – допускани ли са нарушения от ръководството на СГС и дали и Богдана Желявска е отговорна за това. Най-общо ни се обяснява, че не можело да се установи дали нарушения са извършени”, възмути се Юлия Ковачева.

Днес ВСС спря дисциплинарното производство срещу бившия председател на СГС Владимира Янева заради скандала „Червей” до приключване на наказателното производство по същия повод.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.