Последни новини
Home / Законът / Разследват крупни строители за данъчни измами

Разследват крупни строители за данъчни измами

Defakto.bg

Благоевградската строителна компания „Агромах“ и дружеството „Пътища Пловдив“ са разследвани за  нанесени щети на бюджета за почти 14 млн. лева, съобщи  прокуратурата.

При акция на ГДБОП и НАП на 9 и 10 март  са извършени претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София. Повод за акциията е разследване на дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД,  чиито основен предмет на дейност е строителство.  Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

През миналата година двете строителни компании се наредиха сред най-големите получатели на обществени поръчки. В консорциум с други дружества те поеха строителството на участъка на магистрала „Струма“ от Благоевград до село Крупник на обща стойност 352 млн. лв. Отсечката включва тунела двукилометровия тунел „Железница“, който ще е най-големият в България. „Пътища Пловдив“ участва и в строителството на магистрала „Марица“.

При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.  В Лом пък са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв.

Ето как е описана схемата:

Дружествата от групата на „Агромах“ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ – „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.“

Действията по  разследването продължават,  предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи, съобщи държавното обвинение.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.