Последни новини
Home / Законът / България за обща правна еврорамка срещу тероризма

България за обща правна еврорамка срещу тероризма

Defakto.bg

„Подкрепяме усилията за създаването на обща правна рамка на ниво Европейски съюз, която да хармонизира националните норми в борбата в тероризма“. Тази позиция е изразила министърът на правосъдието Екатерина Захариева, на заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи” в Брюксел.

Захариева благодарила на колегите си от останалите държави-членки за интензивната работа по отношение на борбата с тероризма, съобщи правосъдният пресцентър. „България подкрепя общия подход като доказателство на едно ползотворно сътрудничество и единна воля за въвеждането в най-скоро време на Директивата в националните законодателства. При борбата с тероризма водещо е доверието между държавите-членки на Европейския съюз“, е казала Захариева. Очертала е и някои различия в позициите – България е била привърженик на законодателно предложение, в което не е включено пътуването с цел тероризъм и в границите на ЕС. В Българския Наказателен кодекс вече има такъв текст, който не прави разлика между пътуването в или извън ЕС, е подчертала  Захариева. Акцентирала е, че самообучението с цел тероризъм, следва да бъде въведено като отделно престъпление.

Кой покрива разходите за европейската прокуратура

По втората точка, дискутирана от министрите в рамките на формат „Правосъдие”  – предложението за Регламент на Съвета за създаване на Служба на Европейския прокурор, министър Захариева е оценила положително напредъка по разпоредбите, отнасящи се до бюджета и финансите, отношенията с партньорите, и статута и функциите на административния директор към Европейската прокуратура. „България силно подкрепя създаването на Служба на Европейския прокурор“, категорична е била Захариева.

Въпросът за бюджета на Службата е свързан не само с ефективността, но с независимостта на прокуратурата, което е ключово, смята министърът. Екатерина Захариева е предложила ясно да бъдат определени оперативните разходи и да бъде изяснен въпросът кога те се покриват от бюджета на ЕС и кога от националните бюджети. Според нея оперативните разходи, свързани с преводи и административен персонал, следва да бъдат за сметка на бюджета на ЕС. По отношение на разходите за разследване, които са за сметка на държавите-членки, възможен подход е въвеждането на определен лимит. При надхвърлянето на този лимит разходите следва да бъдат поемани от бюджета на европейската прокуратура, тогава, когато то е възложено от нея. Захариева е акцентирала, че дискусията за бюджета не бива да спира работата по постигане на съгласие по другите по-съществени текстове, а позицията на България е работа да продължи интензивно и бързо.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.