Последни новини
Home / Законът / Студенти-юристи от ВТУ се запознаха с патриарха на правото у нас проф Живко Сталев

Студенти-юристи от ВТУ се запознаха с патриарха на правото у нас проф Живко Сталев

Defakto.bg
VASKO VTY
Журналистът Васил Чобанов запозна студентите от ВТУ с новото правно списание De Facto Legal

В препълнената със студенти и граждани аудитория 321 на Ректората на Великотърновския университет бе прожектиран филмът „Патриархът на правото“, за живота и научната дейност на проф. Живко Сталев.

Инициатори и организатори на прожекцията бяха на студенти от Кръжока по история на държавата и правото към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

От името на ръководство на университета и лично от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов приветствие към студентите отправи доц. д-р Николай Проданов, зам.-ректор по научното и кариерно развитие на Великотърновския университет.

„Като научен ръководител на Кръжока по история на държавата и правото бих искал да Ви поздравя с присъствието си на днешната прожекция. Филмът, който ще гледаме е акт на признателност към проф. Живко Сталев за ролята му в изграждането и развитието на съвременното българско частно право, формирането и утвърждаването на българските държавни институции и подготовката на стотици способни и достойни юристи в продължение на паловинвековната му преподавателската дейност.“ заяви в своето приветствие доц. Проданов.

След прожекцията на филма студентите коментираха видяното в лентата и предизвиканите въпроси. На представянето на филма „Патриархът на правото“ присъстваха съдии от регионалните съдилища и адв. Даниела Минева – Председател на Адвокатска колегия – Велико Търново.

Към студентите и техните преподаватели се обърна с послание синът на проф. Сталев посланик доц. д-р Стоян Сталев. В прочетения текст той припомни, че прилагането на правото изисква и характер, който да устоява на несправедливостта. „Не случайно моят баща започва своята професорска кариера с встъпителна лекция на тема: Възпитателната функция на правораздаването”

Проф. Живко Сталев е посветил близо 70 години на правната практика и правната наука. Бил е дългогодишен професор в Юридическия факултет на Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Автор е на над 500 монографии, студии, учебни помагала. От 1997 г. до 2000 г. е председател на Конституционния съд. Бил е директор на Правния институт при БАН, дългогодишен председател на Арбитражния съд при БТПП. Два пъти е носител на орден „Стара планина“.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.