Последни новини
Home / Законът / Студенти-юристи от ВТУ се запознаха с патриарха на правото у нас проф Живко Сталев

Студенти-юристи от ВТУ се запознаха с патриарха на правото у нас проф Живко Сталев

Defakto.bg
VASKO VTY
Журналистът Васил Чобанов запозна студентите от ВТУ с новото правно списание De Facto Legal

В препълнената със студенти и граждани аудитория 321 на Ректората на Великотърновския университет бе прожектиран филмът „Патриархът на правото”, за живота и научната дейност на проф. Живко Сталев.

Инициатори и организатори на прожекцията бяха на студенти от Кръжока по история на държавата и правото към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

От името на ръководство на университета и лично от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов приветствие към студентите отправи доц. д-р Николай Проданов, зам.-ректор по научното и кариерно развитие на Великотърновския университет.

„Като научен ръководител на Кръжока по история на държавата и правото бих искал да Ви поздравя с присъствието си на днешната прожекция. Филмът, който ще гледаме е акт на признателност към проф. Живко Сталев за ролята му в изграждането и развитието на съвременното българско частно право, формирането и утвърждаването на българските държавни институции и подготовката на стотици способни и достойни юристи в продължение на паловинвековната му преподавателската дейност.“ заяви в своето приветствие доц. Проданов.

След прожекцията на филма студентите коментираха видяното в лентата и предизвиканите въпроси. На представянето на филма „Патриархът на правото” присъстваха съдии от регионалните съдилища и адв. Даниела Минева – Председател на Адвокатска колегия – Велико Търново.

Към студентите и техните преподаватели се обърна с послание синът на проф. Сталев посланик доц. д-р Стоян Сталев. В прочетения текст той припомни, че прилагането на правото изисква и характер, който да устоява на несправедливостта. „Не случайно моят баща започва своята професорска кариера с встъпителна лекция на тема: Възпитателната функция на правораздаването”

Проф. Живко Сталев е посветил близо 70 години на правната практика и правната наука. Бил е дългогодишен професор в Юридическия факултет на Софийски университет “Свети Климент Охридски”. Автор е на над 500 монографии, студии, учебни помагала. От 1997 г. до 2000 г. е председател на Конституционния съд. Бил е директор на Правния институт при БАН, дългогодишен председател на Арбитражния съд при БТПП. Два пъти е носител на орден “Стара планина”.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.