Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов: Скандалите в СГС се замитат, само Янева бе “опраскана”

Калоян Топалов: Скандалите в СГС се замитат, само Янева бе “опраскана”

Defakto.bg

Налице е очевиден стремеж за замитане на скандалите покрай доскорошното управление на Софийския градски съд и приключване на въпроса с “опраскването” на Владимира Янева. Това заяви сегашният председател на СГС Калоян Топалов по BIT.

Повод за коментара му бе оневиняването на доскорошния зам.-председател на СГС  Богдана Желявска от Висшия съдебен съвет. На 10 март мнозинството във ВСС отказа да накаже Желявска за непрозрачното разпределение на дела, администриране на преписки и други биещи на очи пороци в управлението на ключовия съд.

В екипа на Владимира Янева Желявска отговаряше за гражданската колегия на съд и разпределяше гражданските и търговски дела, а проверка на самия ВСС установи фрапиращи нарушения. Наказанието на съдийката бе поискано от бившия правосъден министър Христо Иванов и от председателя на ВКС Лозан Панов.

От всички констатации за управлението на СГС обаче очевидно не остава и помен, категоричен бе Топалов пред Сашо Диков. И напомни, че бившият председател Владимира Янева е преследвана не за това, а по съвсем друг повод – незаконните разрешителни за СРС по аферата “Червей”. Той бе категоричен – за него изтеклите записи на разговори между Янева и Румяна Ченалова, разкриващи задкулисните механизми в правосъдието, са истина. ВСС обаче приключи и тази проверка, без да открие вини.

Самият Калоян Топалов пък отдавна внесе в съдебния съвет доклад за промените в работата по ръководенето на СГС в изпълнение и на препоръките на самите кадровици, но той все не стига до дневния ред на ВСС.

Председателят на СГС отхвърли като абсолютно неоснователни обвиненията на Бойко Борисов за негова свързаност с ДСБ. Преди дни той бе поискал и извинение от премиера. Такова досега не е получил.

Топалов предположи, че и занапред ще бъде атакуван от определени медии, но това не го притеснява. Рецептата му за “размърдване” на ситуацията е: промяна в мисленето и манталитета, като всеки си подреди неговата къщичка.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Със 143 “за” от 145 присъстващи депутати Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни …

Служебният кабинет пита КС: Може ли правосъдният министър да иска предсрочно освобождаване на “тримата големи” в Темида

Янаси Стоилов се надява новият министър да поддържи другото искане – срещу отказа на ВСС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.