Последни новини
Home / Законът / Калоян Топалов: Скандалите в СГС се замитат, само Янева бе „опраскана“

Калоян Топалов: Скандалите в СГС се замитат, само Янева бе „опраскана“

Defakto.bg

Налице е очевиден стремеж за замитане на скандалите покрай доскорошното управление на Софийския градски съд и приключване на въпроса с „опраскването“ на Владимира Янева. Това заяви сегашният председател на СГС Калоян Топалов по BIT.

Повод за коментара му бе оневиняването на доскорошния зам.-председател на СГС  Богдана Желявска от Висшия съдебен съвет. На 10 март мнозинството във ВСС отказа да накаже Желявска за непрозрачното разпределение на дела, администриране на преписки и други биещи на очи пороци в управлението на ключовия съд.

В екипа на Владимира Янева Желявска отговаряше за гражданската колегия на съд и разпределяше гражданските и търговски дела, а проверка на самия ВСС установи фрапиращи нарушения. Наказанието на съдийката бе поискано от бившия правосъден министър Христо Иванов и от председателя на ВКС Лозан Панов.

От всички констатации за управлението на СГС обаче очевидно не остава и помен, категоричен бе Топалов пред Сашо Диков. И напомни, че бившият председател Владимира Янева е преследвана не за това, а по съвсем друг повод – незаконните разрешителни за СРС по аферата „Червей“. Той бе категоричен – за него изтеклите записи на разговори между Янева и Румяна Ченалова, разкриващи задкулисните механизми в правосъдието, са истина. ВСС обаче приключи и тази проверка, без да открие вини.

Самият Калоян Топалов пък отдавна внесе в съдебния съвет доклад за промените в работата по ръководенето на СГС в изпълнение и на препоръките на самите кадровици, но той все не стига до дневния ред на ВСС.

Председателят на СГС отхвърли като абсолютно неоснователни обвиненията на Бойко Борисов за негова свързаност с ДСБ. Преди дни той бе поискал и извинение от премиера. Такова досега не е получил.

Топалов предположи, че и занапред ще бъде атакуван от определени медии, но това не го притеснява. Рецептата му за „размърдване“ на ситуацията е: промяна в мисленето и манталитета, като всеки си подреди неговата къщичка.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.