Последни новини
Home / Законът / Новите инспектори на Темида тържествено встъпват в длъжност в понеделник

Новите инспектори на Темида тържествено встъпват в длъжност в понеделник

Defakto.bg

Новоизбраните съдебни инспектори ще встъпят официално в длъжност  утре,  понеделник.  Това ще стане в сградата на Инспектората на ул. Георг Вашингтон №17 от 11 ч., съобщи пресцентъра на инспектората.  Събитието ще почетат министърът на правосъдието Екатерина Захариева, председателите на двата върховни съд  Лозан Панов и  Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров и членове на ВСС и шефът на правната комисията в парламента Данаил Кирилов.

Главният инспектор Теодора Точкова ще връчи плакети и грамоти на инспекторите, които приключват втория мандат на Инспектората. Това са Димана Йосифова, Весела Николова, Захаринка Тодорова, Светла Бошнакова, Янка Гочева, Албена Кузманова, Албена Костова, Любомир Георгиев, Петър Раймундов и Моника Малинова.

С последните конституционни промени наред с проверките по движението на делата, занапред Инспекторатът  ще извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт или които са  свързани с нарушаване на независимостта на магистратите.

Засилените правомощия на съдебните ревизори  не личеше да са впечатлили особено депутатите, когато на 18 феврурари избраха новите членове на Инспектората. Избранниците очевидно бяха договорили предварително печелившите и дори не поканиха кандидатите да присъстват в пленарна зала по време на избора.

Новите съдебни инспектори са Александър Мумджиев от следствения отдел на Софийската градска прокуратура (предложен от БСП), Теодора Нинова от ВКС (АБВ) и Юрий Кръстев от ВКС (ГЕРБ), Генади Георгиев от Върховната административна прокуратура (предложен от ГЕРБ), Игнат Георгиев – председател на Административен съд – Перник (Реформаторски блок), Лидия Стоянова от Върховния касационен съд (ГЕРБ), Любка Кабзималска – зам.-шеф на Софийската районна прокуратура (ДПС), Любомир Крумов от Софийския окръжен съд (ГЕРБ), Мария Нейкова – зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура (Патриотичен фронт), Стефка Мулячка от Националната следствена служба (БДЦ).

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.