Последни новини
Home / Законът / Разтоварват съда на Георги Колев за сметка на свръх натоварения Софийски районен съд

Разтоварват съда на Георги Колев за сметка на свръх натоварения Софийски районен съд

Defakto.bg
Методи Лалов
Методи Лалов

Административно процесуалния кодекс (АПК) е прибързан, необоснован и несъобразен с проблемите на общите съдилища. Той опитва да реши проблемите на Върховния административен съд (ВАС), но за сметка на най-натоварения съд в страната  – Софийският районен съд (СРС).    Това се казва в   становището на ръководството на съда, подписано е от  председателя на СРС Методи Лалов, и тримата му заместници – Райна Мартинова, Силвана Гълъбова и Албена Ботева.  То е   изпратено до Народното събрание,  Висшият съдебен съвет и Върховния касационен съд.

Внасянето на проекта за промени в АПК, преди предстоящото въвеждане  нормата за натовареност, подсказва, че  някои съдилища искат да решат проблемите си за сметка на други, преди да са очертани ясни  правила за  функционирането на всички  съдилищата у нас.   Това съмнение  прозира от  писмото на съдиите по повод предвиденото прехвърляне на дела в районните съдилища по Закона за държавния служител, Закона за отбраната и въоръжените сили, и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, макар да са от  компетентност на  административните съдии.

„Подобен подход е изцяло несъвместим с идеята за административно правосъдие, осъществявано от специализираните административни съдилища, за чието създаване  през 2007 г. бяха инвестирани значителни финансови ресурси”, казват ръководителите на СРС.

Съдиите от СРС одобряват идеята за разтоварване на Върховния  административен  съд (ВАС), но  не смятат, че това трябва да става чрез натоварване на общите съдилища.   Липсват  каквито и да е мотиви защо общите съдилища трябва да осъществяват административно правосъдие, при положение, че за това са създадени специализираните административни съдилища, ‘сочат  съдиите.

Според проекта  в  СРС ще отидат  досега разглежданите спорове от Административен съд София град (АССГ) , а част от делата на  ВАС ще се прехвърлят  в  АССГ.

За допълнителната натовареност на административните съдии от АССГ  са предвидени мерки, които „обезпечават и компенсират  допълнителното натоварване”, пише в становището. Такива мерки  обаче са пропуснати  за  СРС, а в този съд има пет (5) пъти повече постъпили дела през 2015 година от тези в административните съдилища. Или, само през 2015 г. на един граждански съдия от СРС  са се падали за разглеждане по 1200 дела,  докато на  съдия от административния съд – по 251 броя, казва ръководство на СРС.

От години столичното районно правораздаване работи при свръх натовареност и обективно  не може да осигури своевременно  разглеждане на постъпилите  към настоящия момент дела. Това  генерира отрицателно отношение не само към съда, но и към съдебната система като цяло,  напомнят  ръководителите на най-големия районен съд в страната.

„Възлагането на дела на общите съдилища с нова,  различна  материя, разглеждани по различен съдопроизводствен ред,  по които дългогодишна практика  имат именно административните съдилища,  е неоправдано и допълнително ще задълбочи този проблем, тъй като тези дела ще се разглеждат от съдии със специализация в областта на наказателното и гражданското право, което очевидно няма да е от полза за обществото”

Районните съдии напомнят, че предстои въвеждане на  норма за натовареност, въз основа на която ще може обективно да се преценява кои съдилища са свръхнатоварени, както и че именна тогава  би трябвало да се извършат „промени в процесуалните  закони за изравняване на неравномерната натовареност”

В този смисъл  предложеният законопроект  е преждевременен и цели решаването на проблеми в административните съдилища за сметка на останалите,  е обобщеното мнение на столичните районни съдии.  Те са  категорични, че  проектът „  не е верен законодателен подход, защото недопустимо  засяга правата на гражданите за качествено и срочно правосъдие”.  Ръководството на СРС се обръща с апел внесеният законопроект да  бъде основно преосмислен.

В петък депутати от АБВ се обявиха за  пълно разтоварване на ВАС  , за да могат върховните съдии да се занимават  с тълкувателна дейност при  противоречива съдебна практика и пр.  На дискусията по повод съдебната реформа  депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров  разказа  идеите на партията си  за облекчаване на работата на ВАС като първоинстанционен съд и прехвърлянето на съответните дела към 28-те административни съдилища в страната.  Зам.председателят на ВАС Румяна Монова потвърди,че  работата на ВАС като първа инстанция   много затруднява работата му, макар че за 6 години тълкувателната му ангажираност е нараснала два пъти заради неясните норми в законодателството.

Очевидно е, че   ВАС е на път да разреши дългогодишни проблеми.   Още повече, че премиерът  Бойко Борисов  наскоро  даде знак като публично обяви  този съд  за „най-добрия от големите съдилища“ у нас. Възможно ее премиерът  да има причина за подобна  необичайна похвала  – Върховният административен съд   по закон  решава  дела срещу актовете на   министри, областни управители, кметове и прочее. Дори в петък запази солените такси за паркиране в столицата с доста спорни аргументи.  Но,  така или иначе,  проблемите на ВАС не са от вчера, и  трябва да се  решат.

Това,  обаче  не бива да става  зад гърба  и за сметка  на други  пренатоварени  съдилища, чиито лидер   безспорно е  Софийският районен съд.  Защото всичко се трупа на гърба на гражданите.

About Лилия Христовска

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.