Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов към новите инспектори: Покажете професионална чест и човешко достойнство!

Лозан Панов към новите инспектори: Покажете професионална чест и човешко достойнство!

Defakto.bg

  Председателят на  ВКС Лозан Панов  поздрави новите съдебни инспектори на церемонията по встъпването им в длъжност в понеделник. Той  не пропусна остро да заяви,че доверието в съдебната система зависи, както от работата и поведението на магистратите,  така и от държавническото отношение на другите власти  към Темида.

  Публикуваме  речта му  без съкращения.  

Пред всички нас стои едно голямо предизвикталество – 7 % доверие в съдебната система! За да може да има доверие в съдебната система е необходима усърдна работа от всички нас. Ще ми позволите  да се върна към конституционните промени и възложените правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Доверието в съдебната система не се гради единствено от институциите в нея. Ако при избора на инспектори в парламента имаше дебати, имаше мотиви и съображения защо се предпочита едни кандидат пред друг, сигурен съм, че доверието в тази  система щеше да бъде по-високо. Ако за половин час се събра мнозинство повече от 160 гласа, за да се гласуват новите инспектори,  то това не е един от най-добрите знаци за реформата в съдебната система.  Защото квалифицираните мнозинства, според мен, са създадени, за да консолидират вота върху най-добрите специалисти, а не за да прикриват парламентарен пазарлък – „аз  на мене този”, „ти на мене онзи”.

 (На 18 февруари парламентът избра новите 10 съдебни инспектори без дебати на идеите и качествата им. Очевидно високото квалифицирано мнозинство от 160 гласа бе договорено предварително, така,че парламентаристите не сметнаха за редно дори да поканят кандидатите да присъстват на избора си  в пленарна  зала. бел.ред.)

Ще направя и друго предизвикателство.То е насочено към бъдещият ВСС  – дали по същия начин и той ще бъде избран? Надявам се – Не!  В сегашния състав на ВСС има само един специалист в областта на гражданското право и нито един в областта на търговското право!

На новите колеги инспектори пожелавам,  за разлика от  парламентаристите, да покажат в своята работа  не само своята професионална чест, но и своето човешко достойнство.

Като председател на ВКС аз протягам ръка към Вас и ви  моля заедно да изградим доверието в съдебната система, защото то не се гради само с пиар акции в Брюксел, а със смели и неотложни реформи, с които да бъдат  бъдат натоварени институциите.

Благодаря ви!

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Един коментар

  1. петър Обретенов

    Този мъж и този път удари в десятката. Речта му е кратка, но съдържателна.Упрекът към парламента е повече от основателен. Начинът по който се избраха инспекторите говори за сделка. Дано, все пак, тези юристи осъзнаят, че важността и значението на поста, на който са избрани ги задължава да изпълняват задълженията си / и ако щете – мисията / с достойнство. Съвсем намясто е забележката на председателя на ВКС, че в сегашния ВСС има само един специалист по гражданско право и нито един по търговско право. Обществеността е съсредоточила своето внимание върху скандалните наказателни процеси. А повече от 90 процента от делата са извън наказателното право и в много от тях става въпрос за важни икономически интереси. Корупцията там е много по-разпространена, много по-опасна и много по-трудно откриваема. Не може във ВСС да има само един специалист по гражданско право, а няколко от членовете да са завършили бившата милиционерска школа в Симеоново, макар и сега да е ВУЗ с всички права да произвежда пълноправни юристи.Не може във ВСС да се избират магистрати от райнните съдилища. С получаването на дипломата си далеч от равнището на юрист със знания, опит и манталитет,които да отговарят на високото обществено положение и изключителната отговорност пред обществото на постовете, които тази професия ти дава възможност да заемаш. За да бъдеш такъв юрист се учиш цял живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.