Последни новини
Home / Законът / Новите инспектори встъпиха в длъжност, старите си тръгнаха с похвали

Новите инспектори встъпиха в длъжност, старите си тръгнаха с похвали

Defakto.bg

ИНСПЕКТОРИ- ВСТЪПВАНЕНовите съдебни инспектори тържествено встъпиха в длъжност в понеделник.  Това стана в присъствието на председателя на ВКС Лозан Панов, председателя на ВАС Георги Колев,  зам.главния прокурор Пенка Богданова, шефът шефа на правната комисия на парламента Данаил Кирилов,  правосъдния министър Екатерина Захариева, на членове на ВСС,  гости и журналисти. На церемонията присъства и бившият главен съдебен инспектор Ана Караиванова.

Новият главен  инспектор   Теодора Точкова  в емоционална реч благодари на колегите си с  изтекъл мандат за добросъвестната работа.“Преди 1 година на подобна церемония ме посрещнаха досегашните инспектори. През тази година научих много от тях, както като професионални знания и умения, така и в човешки план“, каза Точкова. Тя показа респект към „тези високоотговорни и дисциплинирани професионалисти“, които през втория мандат на Инспектората са извършили близо 500 планови, тематични и контролни проверки. Проверени са били и над 8000 сигнали на граждани и държавни органи за нарушения в съдебната власт. „Благодарение на тяхната работа неведнъж е уеднаквявана противоречива съдебна практика, а работата им е   дисциплинира и магистрати, и органи на съдебната власт“, не спести похвалната си оценка  Точкова.

След 4 годишен мандат си тръгнаха  Димана Йосифова, Весела Николова, Захаринка Тодорова, Светла Бошнакова, Янка Гочева, Албена Кузманова, Албена Костова, Любомир Георгиев, Петър Раймундов и Моника Малинова.

Лозан Панов се обърна към новите инспектори, и ги призова да  покажат професионализъм и човешко достойнство. Той не е пропусна да разкритикува парламента за договорения избор на новото попълнение,  без обсъждане на качествата и концепциите им. (Речта на Панов публикуваме отделно)  Георги  Колев увери новите „ревизори“ ,    че всички колеги  ще им помагат, защото се налага да работят в по-сложна обстановка и по- високи изисквания заради промените в Конституцията.  „Не губете кураж, от всички нас заедно зависи да променим съдебната власт“, каза  Колев.  Той се обърна с благодарност към магистратите с изтекъл мандат и ги увери, че времето им в Инспектората  не е отишло напразно.

Министър Екатерина Захариева обеща, че с втората порция промени в Закона за съдебната власт новите компетенции на съдебния инспекторат ще бъдат обезпечени финансово, административно и кадрово. Това предизвика оживление, защото главен инспектор  Точкова,  макар и деликатно,  не скри, че  без подкрепата от   ВСС, парламента и  правителството, новият състав на инспектората трудно ще се справи със сериозните  задачи, които са му поставени.   „Работете така, че да ви уважават, а не да ви обичат“, препоръча председателят на Съюза на юристите Владислав  Славов. А  шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов   разказа, че процедурата по избора на номинираните кандидати в правната комисия е била много тежка.   Зад борда останали  силни професионалисти, за които той съжалява.  Но изрази увереност, че  успелите кандидати ще  работят съвестно и качествено и заради колегите им,  които са останали под чертата.

Зам.главният прокурор Пенка Богданова, представляващият ВСС Димитър Узунов и шефката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова,  също поздравиха 10-та инспектори.  „Не забравяйте,че адвокатите  всеки ден са в съдебните зали и могат да са незаменим коректив и помощник в трудната ви работата ви“,  също предложи помощ Негенцова.

На финала Теодора Точкова връчи плакети и грамоти на инспекторите, които приключиха втория мандат на Инспектората.

А новите, подписвайки актовете си за встъпване в длъжност, получиха  по една червена роза.

С  последните конституционни промени наред с проверките по движението на делата,  Инспекторатът вече  ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт или които са  свързани с нарушаване на независимостта на магистратите.

Инспекторите от третия мандат на Инспектората са  Александър Мумджиев от следствения отдел на Софийската градска прокуратура (предложен от БСП), Теодора Нинова от ВКС (АБВ) и Юрий Кръстев от ВКС (ГЕРБ), Генади Георгиев от Върховната административна прокуратура (предложен от ГЕРБ), Игнат Георгиев – председател на Административен съд – Перник (Реформаторски блок), Лидия Стоянова от Върховния касационен съд (ГЕРБ), Любка Кабзималска – зам.-шеф на Софийската районна прокуратура (ДПС), Любомир Крумов от Софийския окръжен съд (ГЕРБ), Мария Нейкова – зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура (Патриотичен фронт), Стефка Мулячка от Националната следствена служба (БДЦ).

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.