Последни новини
Home / Законът / Проверката за шпицкомандата заприличва на „Двете каки“

Проверката за шпицкомандата заприличва на „Двете каки“

Defakto.bg

Проверката има ли шпицкоманда в прокуратурата под егидата на Сотир Цацаров, както твърди следователят Бойко Атанасов, зацикля в обмен на книжа и документи. Това стана ясно след днешното заседание на етичната комисия на ВСС. А самият Сотир Цацаров няма да бъде канен за изслушване. Поне засега.

След като миналата седмица изслушаха Атанасов и шестима негови опоненти, днес членовете на комисията трябваше да решат как да продължат проверката си.

Тупане на топката

И са решили. Да тупат топката с искане на книжа. На пръв поглед това прилича на изпълнение на настояванията, отправени от Бойко Атанасов към кадровиците. На втори поглед обаче се натрапва аналогия с една друга емблематична проверка – тази за „Двете каки“, която приключи безславно.

Пред ВСС миналия понеделник следователят обяви, че под заплаха от проверки и дела срещу самите тях магистрати биват вербовани да работят в спецотдела по дела срещу хората от властта. Атанасов даде пример със самия себе и и призова комисията да пита останалите били ли са натискани по сходен начин. Бунтарят бе категоричен и за друго – над 90 % от делата в спецотдела се водят срещу неизвестен извършител, макар на практика да се разследват политици, бизнесмени, магистрати. И това е средство за „страхуване“ на хората с влияние и власт. Бойко Атанасов заяви също, че се дават директни указания за хода на тези дела под егидата на Сотир Цацаров. И по тях главният прокурор директно командирова магистрати.

Ще изискаме от прокуратурата информация има ли предварителни проверки и преписки срещу Атанасов, както той твърди, каза шефът на етичната комисия Ясен Тодоров. Такава информация ще се иска и за останалите магистрати. Отделно щели да помолят да им се предостави запис на срещата на Сотир Цацаров и заместника му Борислав Сарафов със столичните следователи след публичните разкрития на Бойко Атанасов.

Пак от прокуратурата ще се иска списък на делата, водени от спецотдела, както и дали те наистина са срещу неизвестен извършител. И как точно се осъществявал надзорът върху тези преписки.

Комисията щяла да потърси и информация има ли командировани магистрати и от кого.

По повод скандала с унищожаването на документи по делото КТБ, които бяха открити нарязани в контейнера до столичното следствие (също по разкритие на Атанасов), кадровиците щели да искат резултатите от проверката по случая, извършена от столичната прокуратура. Те са известни – заключенията й са за немарливост, за която евентуално ще отговаря шефа на следствието Иван Иванов. Но бе отречено нарязаните документи да са били доказателства по делото КТБ – били някакви несъществени копия от нещо, включително сгрешени.

Да викаме главния прокурор? За какво?

След набавянето на въпросните материали етичната комисия ще прецени може да извика за изслушване градския прокурор на София Христо Динев и предшественика му на поста Николай Кокинов, обясни Ясен Тодоров. Първият – за сведения по актуалната ситуация, вторият пък да каже дали наистина е „уговарял“ Бойко Атанасов да се включи в спецотдела, позовавайки се на преписки срещу самия него. От изявленията на следователя пред етичната комисия миналата седмица стана ясно, че всичките му опити да разбере за какво е разработван, са ударили на камък. От задаваните му въпроси стана очевидно и друго – част от кадровиците бързат да приключат скандала със заключението, че обвиненията на Атанасов са недоказани.

А днес на въпрос на De Facto Legal дали комисията няма да вика и Сотир Цацаров, отговорът на Ясен Тодоров бе, че зависи какво ще се събере по проверката и дали се налага подобна стъпка.

Проверката няма срок – когато стане. Подобен бе развоят и на „Двете каки“ – искаха се записи, книжа, изслушан бе дори самият главен прокурор. За да последва заключението: ами няма данни за нарушения, няма и как да се съберат.

Калоян Топалов не бил на мушка, но…

А междувременно етичната комисия на ВСС е образувала и друга интересна проверка -за делата на самоубилия се съдия Цветан Ценов, който работеше в Софийския градски съд, каза Ясен Тодоров. Но отрече нейният краен прицел да е председателят на СГС Калоян Топалов – един от опонентите на статуквото в третата власт.

Проверката започнала по сигнал на граждани преди трагичната смърт на съдия Ценов, че магистратът решил под натиск делото за легитимността на главния мюфтия Мустафа Хаджи. После обаче имало и медийни изявления на родителите му за подобен натиск. И другата седмица кадровиците ще изслушват майката и бащата на покойния съдия.

Някои медии обаче директно обявиха, че се проверява самият Калоян Топалов. И този път може да се окажат прави.

Намеците в посока на Топалов тръгнаха веднага след самоубийството на съдия Ценов. Твърдеше се включително, че магистратът посегнал на живота си след като бил отстранен от СГС. Тогава в писмо до медиите Топалов призова за спазване на правилата на журналистическата етика в отразяането на трагедията. Изложи и фактологията по случая, от която ставаше ясно, че съдия Ценов не е бил откомандирован, а сам е заявил желание да се върне на работа в столичния районен съд. Подробно бе описано и какви дела е разглеждал магистратът и как са му били разпределени те.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.