Последни новини
Home / Без категория / Български съдии влизат в евромрежата по наказателни дела

Български съдии влизат в евромрежата по наказателни дела

Defakto.bg

Българските съдии активно се включват в международното сътрудничество по наказателни дела в рамките на европейската съдебна мрежа, паралелна структура на Евроджъст. Досега контактите в казуси с тежка трансгранична и организирана престъпност бяха привилегия основно на прокурорите.

От октомври 2015 г. у нас функционира национална съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела. На втората си поред среща, която ще е утре в сградата на ВСС, за първи път ще бъдат определени съдии за „контактни точки” в европейската съдебна мрежа. Това съобщи пред De Facto Legal съдия Ангелина Лазарова, национално лице за контакт в мрежата. На практика това означава включително възможност за директен обмен на информация по преписки със съдии от ЕС, търсене на помощ и сътрудничество в решаването на конкретни трансгранични казуси, както и участие при формиране на политиките на евромрежата. Обичайно на вниманието й са дела за пране на пари, компютърни измами, трафик на хора и др.

В наказателното производство има две фази – досъдебно и съдебно производство, напомни Ангелина Лазарова. А, според оценка на колегите им от ЕС, българските магистрати по наказателни дела са доказали, че са много добре подготвени.

На срещата си утре ще обобщим вижданията как да бъдеми истински полезни в това сътрудничество и ще начертаем приоритетите си занапред, каза съдия Лазарова.

Сред приоритетите на националната мрежа са популяризация на дейността й; надграждане на обучението по проблемите, свързани с международното сътрудничество и повишаване езиковата подготовка на съдиите членове на мрежата; качествено практическо обучение на съдиите по наказателни дела по апелативни райони; създаване на регистър за обобщаване на запитванията до съдиите членове и информация за взетите мерки за улесняване на сътрудничеството.

За участие в срещата са поканени членовете на ВСС, националният представител на Република България за Евроджъст Камен Михов, представители на Министерство на правосъдието и на Националния институт на правосъдието. На нея ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество с националната прокурорска мрежа.

About De Fakto

Проверете също

Интерпол свали от издирване банкера Цветан Василев

Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол е уведомила Цветан Василев, че отменя …

Заповедта на министъра на околната среда за санитарно-охранителната зона на язовир „Камчия“ е правилна, потвърди ВАС

Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд София–град и потвърди като правилна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.