Последни новини
Home / Законът / Как да спрат родителските войни? С глоби и отнемане на права

Как да спрат родителските войни? С глоби и отнемане на права

Defakto.bg

Принудата да е крайна мярка при решаването на родителските битки за деца, предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Преди това те трябва да бъдат убеждавани доброволно да изпълнят съдебните решения, касаещи децата им, включително и чрез глоби, но ефективно събирани. А в краен случай недобросъвестният родител-рецидивист да може да бъде да бъде лишаван от родителски права.

Става дума за казусите на разведени двойки с определен от съда режим на лични отношения с децата. В практиката битката за надмощие между майката и бащата приключва и с насилствено отнемане на детето в присъствието на полиция. Последният подобен случай бе от Бургаско. Незабравима остава и асеновградската драма отпреди няколко години, в която войната между бащата Тодор Василев и майката Барбара Ядвига бе увековечена с грозните сцени на плачещи и крещящи за помощ две невръстни деца.

Промяна в Гражданския процесуален кодекс

Гражданският процесуален кодекс, в сила от 2007 г., предвиди принудително отнемане на деца при отказ от доброволното им предаване от родител.

Именно това трябва да е крайна мярка, обясни пред De Facto Legal председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. Конкретно частните изпълнители предлагат в закона да се запише и алтернатива – за всяко родителско неизпълнение да се налага глоба, чието събиране обаче НАП да възлага на съдебните изпълнители, водещи преписката. Мотивите – само така ще се гарантира реално събиране на финансовата санкция, което поне в някои случаи ще въздържа родителите от нарушения или неизпълнения на съдебните решения.

Глобите не са големи – максимумът е 400 лева, но посягането на джоба е изпитано средство за превенция, смята Дичев. Излишна травма за детето е при всеки отказ на единия родител да го даде на другия да се стига до идване на съдебни изпълнители, полицаи и т.н., категоричен е той.

Предложенията за промяна в ГПК са депозирани в Министерството на правосъдието и при депутати, каза Дичев.

Идеи за Семейния кодекс

По-драстична е идеята за промяна в Семейния кодекс.

Конкретно тя предвижда при неизпълнение на режима на лични отношения с детето (виждания в определени дни, вземане за ваканциите и т.н.), потърпевшият родител да може да иска от съда да прехвърли на него родителските права. Като това да става в специфично по-бързо производство.

Става дума за повтарящо се неизпълнение на съдебните решения и подобни случаи, уточни Георги Дичев. Подобна заплаха също може да служи като превенция за добросъвестност, е мнението му.

Предложението за Семейния кодекс не е официално депозирано засега.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.