Последни новини
Home / Законът / Сърбия е отказала политическо убежище на Цветан Василев

Сърбия е отказала политическо убежище на Цветан Василев

Defakto.bg

Съдът в Белград изслуша изслуша обвинения в присвояване на 206 милиона банкер

„Мина си нормалното изслушване, съдът е този, който ще реши. Какво пледирах? Каквото говоря от година и половина – че КТБ беше атакувана рейдърски, това е типична рейдърска (буквално – пиратска – б.р.) атака, подкрепена от всички държавни институциии и най-вече от прокуратурата” – така Цветан Василев коментира пред български журналисти станалото във Висшия съд в Белград днес.

Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ бе изслушан от първата инстанция по делото за неговата екстрадиция, отложено от 24 февруари, когато той не се яви заради болест. Процедурата е задължителна и е продължила близо час. На процеса в Белград журналисти не се допускат. Сега Висшият съд отново трябва да реши дали да върне Василев в България. Екстрадицията бе поискана по обвинение за присвояване на 206 млн.лв. от банката. Съдебното производство е на две инстанции, последната дума е на правосъдния министър.

БНТ съобщи, че Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, което му е отказано. С мотива, че държава, която иска да се присъедини към ЕС, не може да даде убежище на човек, издирван от страна от съюза. Източници на De Facto Legal потвърдиха информацията за искано убежище. Това обяснява и забавянето в процедурата по екстрадирането. През март 2015 г. Висшият съд в Белград уважи искането за връщането на банкера в България, но апелативният съд отмени решението заради нарушения. Близо една година делото не бе подновено.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.