Последни новини
Home / Законът / Рекорд! Комисията за конфискация иска 2,2 милиарда лева от Цветан Василев

Рекорд! Комисията за конфискация иска 2,2 милиарда лева от Цветан Василев

Defakto.bg

Рекорден иск срещу Цветан Василев е внесла Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в съда. Претенцията срещу банкера е за 2 203 445 038 лв., съобщи шефът на комисията Пламен Георгиев. Искът е внесен в Софийския градски съд. Поводът е повдигнатото на Цветан Василев обвинение за присвояването на 206 млн.лв от КТБ. Дори и да бъде признат за невинен обаче, това не спира тражданскаа конфискация.

Цветан Василев
Цветан Василев

Искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежали близо 6 тона. Затова от комисията наели специален транспорт, а в прeнасянето участвали служители на съдебната охрана. „Такъв иск не е внасян в български съд и според мен и другаде в Европа. Материалите по него запълниха цяла стая отгоре до долу“, обяви Пламен Георгиев. Освен Цветан Василев ответници са и още 26 лица – неговите близки, както и свързаните с тях дружества.

Макар да търсят от банкера над 2 милиарда лева, комисарите са обезпечили по-малка сума – съдът е наложил възбрани и запори върху имущество на стойност 1,4 млрд. лв. За липсата на 775 млн.лв. Георгиев каза, че парите не са били открити и може да са „спасени”.

Още в средата на 2015 г. стана ясно, че е наложена възбрана върху имоти на Василев за близо 1 млрд. лв., включително върху имоти в София, Варна, Созопол, Царево. В банки той и свързаните с него лица имат 11,3 млн. лв. Акциите и дяловете им във фирми са оценени на 727 млн. лв.

Днес Пламен Георгиев описа и част от схемата за източване на КТБ. Според нея банкерът получавал солидно заплащане по консултантски и посреднически договори – за посредничество в продажбата на акции за 2,2 млн. лв. той получил 1 млн. лв. Освен това консултирал сам себе си. Фирма на Василев пък е обявила печалба от акционерните си участия в други компании, кото се оказали фантоми.

Установено било и кредитиране с десетки милиони на фирми, които нямат никаква дейност – първо се сключвал договор, после анекси, по които се погасявали само лихвите. Така била придобита и сградата на централата на КТБ.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.