Последни новини
Home / Законът / Рекорд! Комисията за конфискация иска 2,2 милиарда лева от Цветан Василев

Рекорд! Комисията за конфискация иска 2,2 милиарда лева от Цветан Василев

Defakto.bg

Рекорден иск срещу Цветан Василев е внесла Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в съда. Претенцията срещу банкера е за 2 203 445 038 лв., съобщи шефът на комисията Пламен Георгиев. Искът е внесен в Софийския градски съд. Поводът е повдигнатото на Цветан Василев обвинение за присвояването на 206 млн.лв от КТБ. Дори и да бъде признат за невинен обаче, това не спира тражданскаа конфискация.

Цветан Василев
Цветан Василев

Искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежали близо 6 тона. Затова от комисията наели специален транспорт, а в прeнасянето участвали служители на съдебната охрана. „Такъв иск не е внасян в български съд и според мен и другаде в Европа. Материалите по него запълниха цяла стая отгоре до долу“, обяви Пламен Георгиев. Освен Цветан Василев ответници са и още 26 лица – неговите близки, както и свързаните с тях дружества.

Макар да търсят от банкера над 2 милиарда лева, комисарите са обезпечили по-малка сума – съдът е наложил възбрани и запори върху имущество на стойност 1,4 млрд. лв. За липсата на 775 млн.лв. Георгиев каза, че парите не са били открити и може да са „спасени”.

Още в средата на 2015 г. стана ясно, че е наложена възбрана върху имоти на Василев за близо 1 млрд. лв., включително върху имоти в София, Варна, Созопол, Царево. В банки той и свързаните с него лица имат 11,3 млн. лв. Акциите и дяловете им във фирми са оценени на 727 млн. лв.

Днес Пламен Георгиев описа и част от схемата за източване на КТБ. Според нея банкерът получавал солидно заплащане по консултантски и посреднически договори – за посредничество в продажбата на акции за 2,2 млн. лв. той получил 1 млн. лв. Освен това консултирал сам себе си. Фирма на Василев пък е обявила печалба от акционерните си участия в други компании, кото се оказали фантоми.

Установено било и кредитиране с десетки милиони на фирми, които нямат никаква дейност – първо се сключвал договор, после анекси, по които се погасявали само лихвите. Така била придобита и сградата на централата на КТБ.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.