Последни новини
Home / Без категория / След година разтакаване: Тръгва дисциплинарно дело срещу Петьо Петров

След година разтакаване: Тръгва дисциплинарно дело срещу Петьо Петров

Defakto.bg

След една година тупане на топката с всякакви средства, Висшият съдебен съвет образува днес дисциплинарно дело срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров. Известен още с прозвището Петьо Еврото.

Поводът е участието на любимия на прокурорското ръководство магистрат в „класическа полицейска провокация към подкуп” по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Тримата бяха окончателно оправдани през февруари 2015 г., а ВКС бе категоричен: магистратът Петров е действал като провокатор.

Оттогава досега обаче изтече доста вода. И, с благословията на мнозинството във ВСС, този отговорен следовател си тръгна от системата с 20 заплати обезщетение за добрата служба. Нещо повече – в момента е адвокат, вписан във видинската колегия на защитниците. С други думи – сега кадровиците ще търсят дисциплинарна отговорност на човек, който вече не е в съдебната система, по тяхно решение. Но съветът сам си надроби тази каша. Да бъде така добър да си я изсърба.

Отказ след отказ

Какви са фактите?

На 3 февруари 2015 г. излиза решението на ВКС по делото за „абсолютния престъпник” с убийствената констатация за участието на Петров в класическа полицейска провокация към подкуп. Той подаде оставка като шеф на столичното следствие, после и като магистрат, а главният прокурор Сотир Цацарв я подкрепи.

На 5 март 2015 г. обаче ВСС отказа да освободи  Петьо Петров от системата – макар 12 да гласуваха „за”, не стигна 1 глас..

На 26 март 2015 г. мнозинството във ВСС обаче отхвърли и искането на петима от съвета да се образува дисциплинарно производство срещу следователя, понеже била изтекла давността за това (според кадровиците броенето не тръгвало от излизането на решението на ВКС, а отпреди това).

На 31 март 2015 г. вече правосъдният министър Христо Иванов поиска да се образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров.

На 9 април 2015 г. мнозинството във ВСС отказа, преповтаряйки аргумента за изтекла давност. И пътьом на 29 април кадровиците освободиха Петров на основание подадена оставка, съответно с щедро обезщетение.

Съдът нарежда, кадровиците нехаят

Така драмата с Евротосе завъртя и във Върховния административен съд, където казусът обрасна с дела.

По жалба на Христо Иванов на 27 юли 2015 г. ВАС отмени отказа да се образува дисциплинарно производство, като изрични заяви, че давностните срокове не са изтекли  и върна преписката на ВСС за ново произнасяне, този път по същество.

На 15 октомври 2015 г. петчленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на ВСС и прекрати производството.

На 12 ноември 2015 г. въпросът отново бе на вниманието на ВСС, но вместо да изпълни задължителните указания на съда, мнозинството реши да спре производството, без да образува дисциплинарно дело, до окончателното приключване на друг процес във ВАС – срещу освобождаването на Петков на основание дадена оставка.

Като министър Христо Иванов оспори и това решение на кадровиците. И през февруари т.г. ВАС го обяви за нищожно. Оказа се, че е било взето с 9 гласа”за” при наличието на 19 човека в залата. А 9 със сигурност не е половината на 19, в проста аритметика заяви съдът.

Именно с това последно решение на ВАС се занима днес съветът на закрито заседание. Любопитното бе, че дисциплинарната комисия бе предложила отново да не се съобразят с думата на съда и да откажат дисциплинарка срещу емблематичния следовател. Мнозинството този път обаче реши друго.

На днешното си заседание ВСС образува дисциплинарно дело и срещу съдията от СГС Мариян Марков за просрочени дела по предложение на Калоян Топалов.

About Елена Енчева

Проверете също

Заключение на ген. адвокат: Закриването на Специализарания наказателен съд не противоречи на правото на ЕС

Гнералният адвокат Сampos Sanchez–Bordona  от  Съда на ЕС обяви в закючение, че  закриването на специализирания …

Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС отклони тълкувателно решение за отводите на съда

Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС отклонява предложението за постановяване на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.