Последни новини
Home / Законът / Със 17 срещу 3 ВСС застана зад Калоян Топалов

Със 17 срещу 3 ВСС застана зад Калоян Топалов

Defakto.bg

Със 17 гласа „за” срещу 3 „въздържали се” Висшият съдебен съвет застана зад новото ръководство на Софийския градски съ и неговия председател Калоян Топалов. Скептични останаха представляващият Димитър Узунов, шефът на етичната комисия Ясен Тодоров и Даниела Костова.

С 16 гласа „за” срещу 1 „против” (Михаил Кожарев) и 3 „въздържали се” (Узунов, Тодоров и Светла Петкова) мнозинството в съвета осъди и зачестилите атаки на определени медии срещу Топалов. Спектърът на обвиненията срещу него варира от шуробаджанащина до пръст в самоубийството на съдията Цветан Ценов.

Днес Калоян Топалов и заместничките му Евелина Папазян, Десислава Попколева, Радостина Данаилова и Биляна Балинова бяха във ВСС, за да докладват как са изпълнили препоръките на съвета след обширната проверка в СГС, провокирана от скандалите покрай управлението на Владимира Янева и нейния екип. Тогава бяха направени констатации за фрапиращи нарушения – антидатиране на дела, фалшифициране на протоколи, хаос в случайното разпределение регулярни визити в председателския кабинет на заинтересовани адвокати.

Докладът на Топалов е готов от януари т.г., но разглеждането му във ВСС все се отлагаше.

Изслушването днес протече доста миролюбиво, кадровиците питаха Топалов основно за командироването на магистрати, обявяването на конкурси, сигурността на системата за разпределение на делата.

В този съд вече се диша свободно

Основната промяна е, че в СГС се диша свободно, обяви председателят пред ВСС. И продължи: „Направеното надхвърля препоръките и констатациите за пропуски. Темпото и начинът на работа са такива, каквито не са били през последните 10-15 г. Усилията са на целия екип на СГС, съдът върви в правилната посока”.

Топалов обаче подчерта и друго: през последните няколко месеца работи „в условия на открита война от някои медии, в която очевидно всички средства са позволени” и ръководството на СГС не чувства подкрепата на съвета в тази битка. Но бе категоричен – работата ще продължи, както досега, а той ще се защитава с всички позволени от закона средства, „не защото целта ми е самата власт на всяка цена, а защото заставаме зад кауза”.

Не командироване, а конкурси

Топалов демонстрира разногласие с част от кадровиците по въпроса дали спешно трябва да се обявят конкурси за вакантните места в СГС или да се изчака втората порция промени в съдебния закон, което ще са факт евентуално до лятото. Като във връзка с това в съда можело да се командироват и магистрати от провинцията. Топалов категорично възрази – още в концепцията си е заявил, че за него кариерното израстване в СГС е приоритетно за магистратите от столичния районен съд. А и практиката досега е показала безпринципни командировки на съдии от провинциални съдилища, които са имали висящи дела или дори дисципинарни наказания. За него въпросът с кадрите трябва да се решава с конкурси и прикани ВСС да ги обяви.

От обясненията на екипа стана ясно и че в пъти е намалял броят на неприключилите в срок дела. А  наказателното отделение на съда, където проверката бе констатирала спрян процес от 2005 г. в момента най-старото спряно дело е от 2011 г., а общият брой на спрените производства е 6.

Дисциплинарните дела – от особен интерес

След идването на новото ръководство в СГС са прекратени всички договори с външни доставчици и фирми, извършващи дейности по информационната система, прекратен е неоторизираният достъп до разпределението на делата, докладва Топалов. Сега с това се занимават само съдии.

Попитан на каква помощ от ВСС разчита, председателят отговори: „Не сме ви притеснявали с искания, опитвали сме се да се справим сами”. Даде да се разбере обаче, че столичните магистрати с особен интерес следят образуваните дисциплинарни дела в съвета срещу техни колеги. „Защото добрите съдии трябва да бъдат стимулирани и да не остават с усещането, че съдебната система е организъм без отделителна система”, подчерта Топалов. Не назова имена. Но очевидно имаше предвид и краха на дисциплинарката срещу бившия зам.-председател Богдана Желявска, тотално оневинена от мнозинството във ВСС.

Далеч от кумове и кумици, момици и ръченици

След изслушането във ВСС пред журналисти Калоян Топалов коментира и други теми. Медии го подхванаха дали все пак нямало шуробаджанащина в съда. „Далеч съм от кумове и кумици,  момици и ръченици”, отвърна Топалов. Вече съвсем сериозно отрече да е роднина с някой от кадрите в СГС. И повтори вече известен факт – негов кум е бил временният председател на съда Владимир Йорданов, назначен от ВСС до избирането на титуляр. Йорданов обаче работи във Върховния касационен съд.

Не мина и без темата за самоубийството на съдия Цветан Ценов. Топалов отново призова журналистите да се отнасят с уважение към трагедията и мъката на родителите на магистрата. Обясни, че той лично не е разговарял с тях.

Началото на седмицата обаче се разбра, че етичната комисия води проверка по случая и е извикала за изслушване майката и бащата на съдия Ценов. Ако ще изслушват тях, аз ще настоявам също да бъда изслушан, заяви Калоян Топалов.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.