Последни новини
Home / Без категория / Борисов: Подкрепям мониторинга. Много

Борисов: Подкрепям мониторинга. Много

Defakto.bg

Два дни след като наши евродепутати, включително от ГЕРБ, призоваха в Брюксел за отпадане на мониторинга над България (бил се изчерпал и обезсмислил), премиерът Бойко Борисов, също от Брюксел, оповести тъкмо обратната позиция.

Борисов, цитиран от БНР, заяви: “Сам по себе си той (мониторингът – б.р.) е ефективен и затова го подкрепям толкова много и затова съм убеден, че в рамките на мандата на тази Комисия, около две години и половина още, ние ще се справим. Без да се налага, както днес в тутиър прочетох, че президентът Бъсеску е поискал молдовско гражданство, без да налага нашите държавници да бягат по Европа и да търсят гражданство”.

Добави също, че евронаблюдението трябва да бъде използвано за реформиране на съдебната система „от А до Я“. По думите му целта на готвените законодателни промени е да се гарантира превенция, вместо да се извърши престъпление и след това българските власти да го разкриват. “На базата на това съм разпоредил – на ЕК да се представи ясен план: какво правим април, какви закони приемаме. Какво ще правим с бюрото срещу корупцията – срокове, Наказателен кодекс, НПК, какво правим до април-май догодина…”.

Според Борисов до две години България може да отчете постиженията си пред ЕК и да поиска отпадането на мониторинговия механизъм.  След като преди два дни български евродепутати поискаха прекратяване на мониторинга, защото според тях нямал обективни и измерими критерии, Съветът по общи въпроси на Европейския съюз разгледа формално въпроса на свое заседание. В заключенията му се посочва, че Механизмът за сътрудничество и проверка остава подходящият инструмент в помощ и на двете държави членки (България и Румъния) в техните усилия за реформи.
От заключенията пролича, че пред Румъния има перспективата механизмът да отпадне в началото на 2017 г. ,  докато на България беше напомнено колко изостава в сферите на правосъдието и вътрешния ред. В изводите на съвета за България се казва, че работата по реформите трябва “спешно да се ускори”. Препоръките за Румъния са положителни и в тях се акцентира върху “впечатляващата инерция”, която да продължи.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно под стража остават двамата мъже, обвинени за контрабанда на над 400 кг. хероин

Състав на Апелативния съд – Варна подвърди решението на  Варненския окръжен съд за  „задържане под …

Почина журналистът Стойко Тонев, незабравимият д-р Тони Филипов

Късно снощи, в неделя, 31 януари, е починал журналистът Стойко Тонев. Незабравимият Тони Филипов, д-р, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.