Последни новини
Home / Без категория / Борисов: Подкрепям мониторинга. Много

Борисов: Подкрепям мониторинга. Много

Defakto.bg

Два дни след като наши евродепутати, включително от ГЕРБ, призоваха в Брюксел за отпадане на мониторинга над България (бил се изчерпал и обезсмислил), премиерът Бойко Борисов, също от Брюксел, оповести тъкмо обратната позиция.

Борисов, цитиран от БНР, заяви: “Сам по себе си той (мониторингът – б.р.) е ефективен и затова го подкрепям толкова много и затова съм убеден, че в рамките на мандата на тази Комисия, около две години и половина още, ние ще се справим. Без да се налага, както днес в тутиър прочетох, че президентът Бъсеску е поискал молдовско гражданство, без да налага нашите държавници да бягат по Европа и да търсят гражданство”.

Добави също, че евронаблюдението трябва да бъде използвано за реформиране на съдебната система „от А до Я“. По думите му целта на готвените законодателни промени е да се гарантира превенция, вместо да се извърши престъпление и след това българските власти да го разкриват. “На базата на това съм разпоредил – на ЕК да се представи ясен план: какво правим април, какви закони приемаме. Какво ще правим с бюрото срещу корупцията – срокове, Наказателен кодекс, НПК, какво правим до април-май догодина…”.

Според Борисов до две години България може да отчете постиженията си пред ЕК и да поиска отпадането на мониторинговия механизъм.  След като преди два дни български евродепутати поискаха прекратяване на мониторинга, защото според тях нямал обективни и измерими критерии, Съветът по общи въпроси на Европейския съюз разгледа формално въпроса на свое заседание. В заключенията му се посочва, че Механизмът за сътрудничество и проверка остава подходящият инструмент в помощ и на двете държави членки (България и Румъния) в техните усилия за реформи.
От заключенията пролича, че пред Румъния има перспективата механизмът да отпадне в началото на 2017 г. ,  докато на България беше напомнено колко изостава в сферите на правосъдието и вътрешния ред. В изводите на съвета за България се казва, че работата по реформите трябва “спешно да се ускори”. Препоръките за Румъния са положителни и в тях се акцентира върху “впечатляващата инерция”, която да продължи.

 

About De Fakto

Проверете също

Честито!

Честит рожден ден на адвокат Красимир Недев! В момента – резервен член на Висшия адвокатски …

Почина журналистката Илка Катрева

Починала е Илка Катрева, дългогодишен и известен варненски журналист, репортер и редактор в регионални и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.