Последни новини
Home / Избрано / Михаил Екимджиев:  Битката срещу мониторинга e на принципа „Хем грозен, хем нахален!”

Михаил Екимджиев:  Битката срещу мониторинга e на принципа „Хем грозен, хем нахален!”

Defakto.bg

 

Лилия Христовска
Лилия Христовска

Г-н Екимджиев, как ще коментирате конференицята в Брюксел срещу механизма за сътрудничество и проверка над България, организирана от депутати на ГЕРБ, БСП и ДПС?

– Ситуацията може да се илюстрира най-добре с фолклорния израз: „Хем грозен, хем нахален!” Абсурдна е тезата, че след като в продължение на 10 и повече години докладите на Европейската комисия не водели до резултат, то целия механизъм за сътрудинчество и проверка  трябва да отпадне.  Посланието, което беше отправено в Брюксел е следното: „Не само, че няма да се съобразим с вашите критики, но ще наградите нахалството ни като вдигнете мониторинга.”

Това е демонстрация на триумфа на прокорупционното лоби на нашия политически елит, очаквано подкрепено от лобито на задкулисието в съдебната система.  Видяхме събрани на едно място стожери на статуквото в България, които не искат нищо да се промени така, че елитите в изпълнителната, в законодателната и в съдебната власти необезпокоявано да осребряват институционалния си ресурс, да разпределят обществения продукт, без граждански и институционален контрол, без забележки и мониторинг от ЕС.

    – Според речта на главния прокурор Цацаров пред Европейския парламент вчера  подобни изводи са пиар акции, от които обществото няма полза

 • Виждаме как прокуратурата в последно време си прави кризисен пиар, намесвайки се демонстративно в обикновени битови скандали. Помним случаят във Враца, Пазарджик,побойщата на улиците и т.н.
 • Това само по себе си не е лошо, но е само нова имиджова стратегия, която носи друго послание – Ще направим така, че да не ви бият толкова често по улиците и по селата, но не ни закачайте при разпределянето на вашата баница, при краденето на вашите пари чрез нагласените обществени поръчки и чрез безнаказаната корупция по високите етажи на властта.
 • – Мислите ли,че нашите европейски представители в Брюксел са наясно с действителните настроения на хората за мониторинга над съдебната власт?
 • – Очевидно тези депутати не си дават сметка, че ако, не дай  Боже бъде отменен механизмът за сътрудничество и проверка при беззаконието, което цари в България, може да бъде задействана новата клауза в договор за ЕС, която се налага за държави, в които няма върховенство на закона и не са защитени основните европейски ценности. Клауза, от която скоро беше заплашена Полша. Това може не просто да спре европейските фондове , а да блокира правото на глас на България в Съвета и дори, при драстични случаи, да доведе до изключване от ЕС. Така че може да се стигне до една друга народна поговорка – вместо да изпишем вежди, да извадим очи, ако някой се вслуша в лицемерния протест на нашите избраници в Брюксел или на ЕС му писне от нашето безхаберие и ни оставят да се давим в собственото си блато.
 • – Не е ли нелепо румънската евродепутака Моника Маковей да стане изразител на  възгледите на мнозинството от българските граждани, че наблюдението е важно, защото политиците нямат воля за истинска реформа. Дали българските политици  направиха проучване на обществените нагласи преди да направят акцията си срещу това наблюдение?
 • – Маковей просто напомни,  че политиците у нас нямат интерес от мониторинга, но хората имат. Това показва пропастта между истинската република и карикатурните лица на държавата и в европейския парламент.
 • Дали българските евродепутати са проучвали общественото мнение? Не, разбира се! Има проучвания, които показват, че над 80% от българите желаят продължаване на мониторинга и с него свързват своите надежди поне за привидна европеидност на ситуацията в България. Но нашите представители, както в националния парламент, така и в европейските институции, отдавна са доказали,че нямат никаква връзка със суверена т.е. – със своите избиратели.  За тях хората и Републиката не означават нищо, те изпълняват своите политически програми, преследват и корпоративните си интереси, чрез нашите публични институции.
 • Сутринта, по една телевизия излъчиха страхотен репортаж от Мадрид – насядали в кафенета футболни фенове, подхвърляха монети на три просещи жени, една от които беше загърнала задника си с българското знаме. Убийствен символ – европейци, седнали на чаша бира преди мач, подхвърлят центове, а нашите патриотки се бият за жълтите стотинки.  Така и в Брюксел нашите избраници загърнаха прокорупционната си акция с българското знаме и с нелепи патриотарски фрази за дискриминация спрямо България.
 •  Да, корупция има навсякъде, но липсата на върховенството на закона в България е драматична и това е причината за продължаването на този мониторинг.  Защото, като част от ЕС, на тази територия,  наречена България, всички граждани на обединена Европа имаме право на защита, на справедлив съдебен процес и на справедливост.
 • -В Брюксел обаче се чуха мнения от  евродепутати на други страни, според които сегашното наблюдение  трябва  да стане част от един по-широк механизъм за върховенство на закона, в който да бъдат включени и останалите държави –членки на ЕС, а не само България и Румъния, както е сега. Това не подсказва ли, че наблюдението може да води и до дискриминационно отношение,  за което говореха  нашите депутати?
 • – Парадоскална и нелогична е самата теза за дискриминация. За дискриминация може да се говори тогава, когато има различно отношение към еднакви или сходни обекти. Върховенството на закона в България е на светлинни години от това в държавите на стара Европа. Затова различното третиране на държави с различно състояние на правото е точно обратното на дискриминация. Това е логично и нормално отношение. Ако те бъдат поставени под еднаква форма на контрол, това вече би било дискриминация спрямо държавите от стара Европа, в които има правосъдие, за разлика от нашето „правораздаване“. Затова не е дискриминация различното отношение към държави, които в различна степен защитават правата на човека и върховенството на закона.
 • – Главният прокурор, в една добре обмислена реч, не спести  забележки към участниците в мисиите, които подготвят годишните доклади и  използването на тези  доклади за политически цели у нас.  Не пропусна и критиката пред Европейския парламент,  че българското  правосъдно министерство е подавало неточни данни  и затова оценките в доклада от 2016 г. не са точни. Не чухме обаче нито дума за проблемите на прокуратурата, която бе обект на критика за липсата на дела срещу корупцията по високите етажи на властта и т.н.  Всъщност изненада ли ви, че г-н Цацаров  отиде в Брюксел, за да каже, че е нереалистично мониторингът да отпадне сега?
 • – Притиснат от фактите, притиснат от негативните европейски доклади, притиснат от това, че олицетворяваната от него институция практически ще бъде поставена под особен надзор, под какъвто се поставят само невменяемите лица и неблагонадеждните фирми, г-н Цацаров прави комични опити за кризисен пиар.

Държи се агресивно, за да бъде забелязан поне от някои маргинални и не особено интелектуално извисени сектори на българската публика, на които се харесва провинциалното репчене пред Европа. Това е банална популистка  реторика, която стана модерна в периода на криза на ЕС. Може би това е новата политическа линия. Не бих се учудил, ако и Бойко Борисов в скоро време втвърди тона към Европа, по примера на Ципрас и Обран. Не допускам, че патриотарската ни агитка в Брюксел не е съгласувана с човека, който  решава всичко в България.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.