Последни новини
Home / Без категория / Президентът: Съдебната реформа е в центъра на всичко. Реформа, а не формални отчети

Президентът: Съдебната реформа е в центъра на всичко. Реформа, а не формални отчети

Defakto.bg

„Съдебната реформа е в центъра на всичко. Тя е задължителна, само чрез нея можем да подобрим демокрацията и да върнем доверието на гражданите. Народът очаква дълбока реформа в правосъдието и реална борба с корупцията по високите етажи на властта. Постигането на широко политическо съгласие за дълбока съдебна реформа и смело антикорупционно законодателство ще бъде силен знак към българското общество за политическа воля за промяна” – това обяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение пред Народното събрание днес.
Изявлението идва два дни след като български евродепутати от ГЕРБ, БСП, ДПС на форум в европарламента поискаха отпадане на мониторинга върху правосъдието ни. В речта на президента звучаха други акценти – че реформата трябва да е дълбока, а не привидна, същностна, а не сведена до формални отчети пред Брюксел.

Ето какво още каза Росен Плевнелиев:

Над 90 % не вярват на правоохранението

„През изминалата година бяха направени редица позитивни стъпки с приемането на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт. Извършените промени в Конституцията са полезни и правилни. Те са важна, но недостатъчна стъпка напред. По време на консултациите всички парламентарно представени политически сили единодушно се обединиха за изключителната важност на реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Тук времето на декларациите отдавна отмина, трябват решителни действия. Говорим, че ефективното правосъдие и борбата с корупцията е национален приоритет, но видими резултати все още няма. Имаме изключително ниско доверие на гражданите в системата – над 90% от българите нямат доверие в правоохранителните органи.

С отиграване на ситуации нищо не става

През последните години реформата в правосъдието бе сведена основно до писане на мерки и отчети в отговор на препоръки на Европейската комисия. Ако виждането ни за съдебната реформа е отиграване на ситуации от доклад на доклад, няма да постигнем резултати. Националната цел е независимо и ефективно правораздаване в интерес не на отделни, а на всички граждани.

По-голяма отчетност на прокуратурата

Доколко силна е волята за реформи ще проличи при приемането на предстоящите промени в Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антикорупционното законодателство. Необходими са промени в посока по-бързо и ефективно съдопроизводство, по-голяма отчетност на прокуратурата, изработване на обективни правила и критерии за кариерно развитие на магистратите и случайно, а не манипулирано разпределение на делата. Съдебната реформа е тази област, която най-ясно ни показва колко е важно законодателните и изпълнителните решения да бъдат взимани чрез интегриран подход. Равенството на всеки пред закона не може да бъде постигнато само с промените на няколко закона, дори и на Конституцията. Въздаването на справедливост не е отговорност единствено на съда и прокуратурата. Системата на магистратурата е неразривно свързана в своята работа с тази на МВР, с контролните, данъчните и митнически органи. Надявам се именно сега, когато предстои приемането на няколко изключително важни закона – устройствени и процесуални, да създадем тези механизми, които да осигурят ефективност на изпълнението, чрез интегриран подход, а не институциите да си прехвърлят отговорността и да се обвиняват взаимно.

Решителен обрат в битката с корупцията

Всички декларират воля за борбата с корупцията. Това иска и народът. Вместо да чакаме поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който да констатира отново, че няма напредък, сега е времето за решителен обрат с приемането на силно антикорупционно законодателство”.

Пълният текст на речта можете да прочетете тук.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно под стража остават двамата мъже, обвинени за контрабанда на над 400 кг. хероин

Състав на Апелативния съд – Варна подвърди решението на  Варненския окръжен съд за  „задържане под …

Почина журналистът Стойко Тонев, незабравимият д-р Тони Филипов

Късно снощи, в неделя, 31 януари, е починал журналистът Стойко Тонев. Незабравимият Тони Филипов, д-р, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.