Последни новини
Home / Законът / ВСС отговаря на критиките на Брюксел със заседания онлайн

ВСС отговаря на критиките на Брюксел със заседания онлайн

Defakto.bg

До края на месеца ще започне излъчването онлайн на всички заседания на Висшия съдебен съвет, съобщи в Пловдив представляващият ВСС Димитър Узунов, цитиран от Topnovini.bg. Според него това била първата спешна мярка към по-голяма прозрачност и преодоляване на отправените критики в доклада на Европейската комисия.

Решението за онлайн излъчванията на заседанията му бе взето от съвета в началото на годината. В момента те пак са публични – журналистите наблюдават ставащото на монитори в сградата на ВСС. Онлайн обаче ще стигат до всички, които се интересуват от работата на кадровиците.

В разсъжденията си за достоен отговор на критиките на Брюксел като следваща стъпка Узунов очертал промените в нормативните актове, включително в Закона за съдебната власт. Това щяло да е голямата крачка към снемането на мониторинга над България, в частност над правосъдието и вътрешния ред.

На въпрос за критиките на главния прокурор Сотир Цацаров към механизма за сътрудничество и проверка (МСП), Узунов e обяснил, че темата никога не е поставяна на обсъждане във Висшия съдебен съвет. Това стана ясно и на последното заседание на ВСС. Тогава Магдалена Лазарова изрично попита представляващия и главния секретар дали кадровиците са получили покана за прословутата конференция в Брюксел. Отговорът бе отрицателен. На нея бяха Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев. Покана е имал и Лозан Панов, но не отиде.

Във ВСС обаче очевидно са оптимисти за съдбата на мониторинга. „Ние сме впрегнали усилия и сме набелязали множество мерки за преодоляване на препоръките, отправени в доклада на Европейската комисия“, е заявил представляващият в Пловдив.

Румен Боев от ВСС  на свой ред допълнил: „Дали мониторингът ще отпадне за България, или не, това е въпрос на политическо решение. Но, дай боже, това би било плюс за България, за правосъдието, правния ред и правозащитните органи. Би било добре, ако най-после достигнем необходимото ниво“.

Узунов и Боев са присъствали на церемонията по встъпване в длъжност на нов прокурор в Окръжна прокуратура – Мария Тодорова.

При друго подобно посещение в Хасково Димитър Узунов направи знаменателното изявление, че е очаквал работата във ВСС да е по-голям рахатлък от рахатлъка в Сандански (там представляващият бе шеф на районния съд), но се излъгал.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.