Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов: Отдавна сме изпреварили румънците! Във всичко!

Бойко Борисов: Отдавна сме изпреварили румънците! Във всичко!

Defakto.bg

Отдавна сме изпреварили румънците!  Във всяко едно отношение, това  заяви в интервю пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.  На въпрос как ще коментира  критиката на ЕК за липсата на осъдителни присъди по високите етажи на властта за разлика от Румъния, Борисов изложи теза, близка до тази, която напоследък изразяват някои  представители на прокуратурата, а именно- че  в Северната ни съседка министрите и прочие държавни чиновници,  са по – корумпирани от колегите им в България.

На въпрос кога ще ги стигнем румънците, министър председателят отговори:“Ние сме ги изпреварили отдавна! Във всяко едно отношение, във всяко едно отношение!“ Е, кога?, поискаха уточнение в студиото и получиха неподражаем отговор:“ Това , че техните министри крадат, и са ги хванали, и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова, не виждам българи да бягат за Румъния“. Е, сега „моя“ президент в Македония ли да търси убежище, зададе риторичен  въпрос министър председателят.

Борисов опита да финтира въпроса за   критичния доклад на  ЕК с „вечния“  виновник Орешарски,  но журналистите  му напомниха,   че от една година е във властта и той е отговорен за извода на ЕК, че липсва  политическа воля за радикални промени.   Това накара  Борисов да гарантира, че: “ Имаме пълната подкрепа на Брюксел“ и там всички се радвали, че „нашия Бойко пак е във властта, за да е стабилна държавата“!

Аз знам,че правя всичко възможно да не крадат, защото знаят,че ще си заминат, каза още той Борисов  по повод подопечните му във властта и политиката.  От отговора му се разбра, че у нас няма корумпирани политици. Съдът , „който решава всичко“ е оправдал и Софиянски, и Масларова, добави премиерът. Не случайно румънските компании идвали у нас да правят бизнес.

„Преди няколко години докладът на ЕК беше ласкав за България, сега е ласкав за Румъния“, така премиерът направи опит да омаловажи последните критики в доклада за липсата на осъдителни присъди срещу корупцията по високите етажи на властта.   Изглежда бе забравил, че само преди два дни от Брюксел обяви,че стои твърдо зад мониторинга като добър механизъм за сътрудничество с ЕС.

Може да бъде закрита една от агенциите заради обществени поръчки, заяви Борисов.  Той уточни, че в момента поръчките се проверяват от инспектори. Над 20 000 обществени поръчки има миналата година в България. Защо спрях поръчки сега? Защото сега излизат наяве и стигат до мен, обяви   Борисов.

Запитан дали въпросът с огледалото, който му беше зададен от българите в Лондон, е причина за спирането на поръчките, той коментира, че това е било капката, която му е дала ясен знак, че нещата изглеждат по различен начин отстрани:

Спрях ги тогава, когато ги разгледах из основи, когато трябваше да се плащат авансите.

Според премиера Комисията за защита на конкуренцията едва сега се е осмелила да обяви, че има картел на горивата, защото сега има политическа воля, всички се стараят и работят много добре.

Във връзка с напрежението в отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок Бойко Борисов категорично заяви, че запазва министрите Николай Ненчев и Петър Москов.

Когато правихме правителството, г-н Кънев седеше точно срещу мен и определихме най-доброто във всяка една област, с което разполагаме, да бъдат министри, зам.-министри, областни, заяви още Борисов.

Според премиера турските специални служби знаят, че няма контрабанден износ на цигари от България.
От България за Турция контрабанда не се прави, а при цигарите тя е под 8 процента. Разговарял съм с турските колеги и сме говорили по темата и категорично заявявам, че такова нещо няма, каза министър-председателят.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.