Последни новини
Home / Законът / Трети месец ВСС в почуда: Как да сме етични и прозрачни?

Трети месец ВСС в почуда: Как да сме етични и прозрачни?

Defakto.bg

Трети месец членовете на Висшия съдебен съвет тънат в недоумение как да изпълняват закона и тупат топката в безсмислено-емоционални дебати.

Раздорът

Раздорът конкретно е за въведеното през 2011 г. задължение на етичната комисия да предоставя на ВСС резултатите от проверките си по сигнали срещу магистрати – както за поведение, противоречащо на правилата на професионалната етика (чл. 39а, ал.1 т. 2 от Закона за съдебната власт), така и за прояви на корупция (чл. 39а, ал. 1 т. 4 от ЗСВ). Идеята на законодателя тогава е безобразията на тогите да не остават скрити и покрити. Духовете буни лобисткия скандал с Красьо.

Любопитното е, че в предния състав на съвета прясно въведеното задължение не е предизвиквало въпроси и етичната комисия редовно е рапортувала на ВСС по него.

В настоящия си състав обаче кадровиците пламенно се разправят по въпроса и се замерят с подозрения за укриване на информация, обвинения за злонамерени атаки, търсене под вола на теле и прочее. Резултатът – законът се изпълнява творчески, не докрай. Сиреч – не се изпълнява.

Темата е повдигната пред ВСС още на 10 декември 2015 г. И повторно подета на последното заседание на кадровиците на 17 март 2016 г. И в двата случая инициатор е Соня Найденова, провокирана от конкретни поводи. През 2015 г. част от кадровиците са гневни от факта, че пазарджишкият съдия Майа Попова (засечена зад волана в опиянение) се е спасила от дисциплинарно преследване заради изтичането на давностните срокове. Последният пример е с обратен знак – изненадващото за част от ВСС предложение за дисциплинарно преследване на софийската съдийка Веселина Ставрева, която освободи Румяна Ченалова срещу парична гаранция. Делото срещу Ставрева бе образувано след проверка на етичната комисия, за резултатите от която обаче целокупният ВСС не е бил уведомен. А Калин Калпакчиев от съвета директно обвини мнозинството в саморазправа със Ставрева заради Ченалова.

И още – през декември 2015 г. съветът възлага на етичната комисия да си определи правилата как да изпълни закона. През март 2016 г. се оказва, че това не е сторено, а част от кадровиците заявяват и че нямало как да стане.

Дебатите удивително си приличат, аргументите се повтарят.

 Декември 2015 г.: Да потърсим разум и баланс!

„Поне два пъти в заседания на ВСС съм заявявала, че съгласно чл.39а от закона резултатите от проверките и сигналите, които разглежда Комисията по професионална етика и превенция на корупцията, следва регулярно да се внасят във Висшия съдебен съвет”, заявява на 10 декември 2015 г. Соня Найденова.

И напомня, че след неудачата с Майа Попова по решение на ВСС дисциплинарната комисия е започнала всеки месец да внася справка в съвета за водените производства, макар да няма такова задължение по закон.

„В конкретния случай считам, че законът така, както е написано в текста на чл.39а, т.т.2, 3 и 4, задължават Комисията по професионална етика и превенция на корупцията да представя резултатите от проверките на ВСС, както и сигналите и информацията за корупционни явления, както и да уведомява ВСС по отношение на сигнали”, категорична е Найденова.

Обсъждането се развива в ранния следобед, дневният ред на заседанието е обширен, част от членовете на съвета се гневят, че излишно им се губи времето и ще седят до нощите.

Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров пък заявява, че разглеждат хиляди преписки и няма как да пишат отчети до ВСС за всеки от тях. Предлага на кадровиците да четат пълните протоколи от заседанията на комисията.

„Балансът трябва да бъде намерен. Очевидно да не се внася нищо, не е добро решение. Очевидно да се внася всичко, също не е добро решение. Мисля, че тези, които работят тази работа три години, са в състояние да намерят баланса” заявява Найденова.

Ясен Тодоров обобщава: „Трябва да се намери наистина баланс, ако считате, че досега работата не е била достатъчно публична. Според мен това, което може да се направи е когато комисията стигне до извод, да бъдат уведомявани в публично заседание членовете на Съвета, че има такова решение и те да се запознават с него от пълния протокол, защото няма как да докладваме цялото наше решение и преписката. Другите резултати от проверки, които би трябвало да се докладват на пленарния състав е тогава когато бъдат възложени с решение на пленарния състав.

Така го виждам аз като разумен и балансиран вариант”.

На финала ВСС възлага на комисията да приеме правила или регламент как да се изпълни законът.

 

Март 2016 г.: Стига атаки!

 

Решението от декември не е изпълнено, а членовете на ВСС, които не са от етичната комисия със закъснение разбират за проверки, открили нарушения. А ако нарушения не са открити, изобщо не разбират, че е било извършвана проверка, заявява Соня Найденова в заседанието на 17 март 2016 г.

Става ясно, че междувременно има промяна в правилата на комисията, която при установени нарушения праща информация на онези, които могат да поискат дисциплинарно производство – членове на ВСС, правосъден министър, административен ръководител. Членовете на съвета можели да разберат за това от протокол на заседание на комисията, но пък той се оказал технически сгрешен и не пишело точно това.

За м.г. имаме 2500 преписки, 6009 преписки от 2013 г. досега, от тях 2178 са минали с решение на комисията, изрежда Ясен Тодоров. И обявява: „Ние, членовете на етичната комисия, сме рекордьори по внасяне на предложения. Димитър Узунов е внесъл 14, Ясен Тодоров – 13” и  т.н.

Галя Георгиева се възмущава: „Тази комисия, в която и аз участвам, непрекъснато е подложена на медиен натиск. Нито една комисия не си оповестява така широко решенията, като нашата. Не разбирам от какво се възмущавате, оповестявайте си така и решенията на международната комисия (към Соня Найденова)! Оставам с впечатление, че предложението ви е атака срещу комисията!”.

Нелогично е от медиите да разбираме какви проверки се образуват и как приключват, опонира Магдалена Лазарова.

Юлиана Колева приканва отново да се прочете законът. И недоумява „защо е този яростен отпор”.

Дайте ни тогава предложение как да стане, аз не мога предварително да отсея кой сигнал какъв е и дали там не пише например: недоволен съм от присъдата, отговаря Тодоров. Милка Итова пък заявява, че не приемала решението на съвета от декември „в този му вид” и иска отлагане.

Галина Карагьозова напомня, че ВСС вече е решил да има правила и няма никакво основание за ревизия на това решение.

На финала съветът задължи етичната комисия да внесе правилата си за изпълнение на закона до 15 април.

Дотогава обаче ВСС вече може да бъде разделен на две отделни колегии – съдийска и прокурорска, с отделни етични комисии. И разправията как да са етични и прозрачни, така че да изпълнят закона, вероятно ще започне отначало. И така до приключването на мандата – през 2017 г.

 

About Елена Енчева

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Един коментар

 1. Тодор Бойчев

  Когато осъзнаеш достойнството си, вече си готов за правоприлагането!

  Правоприлагат само достойните!

  https://www.facebook.com/notes/%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE/920899151264674?pnref=story

  Когато актовете на Етичната комисия към ВСС са със съмнителна стойност, одобрени от недостойни магистрати, то актовете на комисията се поставят на обсъждане пред лицето на съда.

  Само пред съда лъсва всичко, и честта на магистратите от съдебния състав, и честта на жалбоподателя и честта на представителя на Етичната комисия.
  Достойнството или за светва или е гузно! Писаното слово е всичко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.