Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП

Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП – Светла Бъчварова – Пиралкова, съобщиха от прокурорската пресслужба. Конкретно искането е за договор от 2009 г., сключен от Бъчварова като председател на УС на Селскостопанската академия. Бъчварова бе и заместник-министър на земеделието в правителството на Сергей Станишев.

В съобщението на прокуратурата се казва:

„По досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова – Пиралкова съзнателно е сключила  неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за академията –  в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 НК.

Селскостопанската академия (ССА) е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост.

Селскостопанската академия е юридическо лице на бюджетна издръжка и второстепенен разпоредител с бюджетни средства  към Министерство на земеделието и храните.

В периода от 04.07.2008г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова – Пиралкова е била Председател на управителния съвет на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21.07.2009г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна.

Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009г. Светла Бъчварова – Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност  върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен  за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат  на сключения  явно неизгоден договор от Светла Бъчварова – Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.“

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.