Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП

Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП – Светла Бъчварова – Пиралкова, съобщиха от прокурорската пресслужба. Конкретно искането е за договор от 2009 г., сключен от Бъчварова като председател на УС на Селскостопанската академия. Бъчварова бе и заместник-министър на земеделието в правителството на Сергей Станишев.

В съобщението на прокуратурата се казва:

„По досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова – Пиралкова съзнателно е сключила  неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за академията –  в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 НК.

Селскостопанската академия (ССА) е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост.

Селскостопанската академия е юридическо лице на бюджетна издръжка и второстепенен разпоредител с бюджетни средства  към Министерство на земеделието и храните.

В периода от 04.07.2008г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова – Пиралкова е била Председател на управителния съвет на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21.07.2009г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна.

Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009г. Светла Бъчварова – Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност  върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен  за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат  на сключения  явно неизгоден договор от Светла Бъчварова – Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.“

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.