Последни новини
Home / Законът / Конституционният  съд взе на прицел безсрочното отстраняване от длъжност

Конституционният  съд взе на прицел безсрочното отстраняване от длъжност

Defakto.bg

Конституционният съд образува дело номер 4 от 2016 г.  срещу безсрочното отстраняване от длъжност  по Закона за съдебната власт.  Върховните административни съдии Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодоро Тодоров  поискаха съдът да  зачертае чл. 230, ал.1 от ЗСВ, а за повод им послужи конкретен казус, свързан с отстраняването от работа на   прокурора Иво Радев от Плевен до приключване на наказателното производство срещу него.

В тези случаи законът задължава работодателя да отстрани безсрочно обвиняемия от длъжност, като се приема, че отстраняването продължава до  приключване на наказателното производство. То обаче  също е безрочно и може да трае безчет години.  Разпоредбата противоречи на защитените от конституцията права на труд и обществено осигуряване, както и на принципите на пропорционалност и правна сигурност, категорични са петимата от ВАС.   Когато законът не защитава и не гарантира труда, той е неконституционен”, напомнят съдиите решение на самия Конституционен съд.  В конкретния случай отстраняването трае над 5 г. – време, през което отстраненият не само не може да заема досегашната си длъжност, но няма как да започне и друга работа.    А оттам той е лишен и от осигуровки за пенсия, здраве, безработица. Дори правото на труд на лишените от  свобода срещу заплащане е защитено,  казват съдиите.  Създаването на подобна неяснота и несигурност по отношение на основни права е в разрез и с Европейската конвенция за човешките права и  практиката на Евросъда в Страсбург, сочат върховните магистрати.  Съдия докладчик по делото е председателя на КС Борис Велчев.

Огледален образ на това искане е друго дело           което КС образува по искане на други трима върховни съдии, но срещу Закона за държавния  служител, който също допуска временното отстраняване от длъжност на държавните служтители да  трае до приключване на наказателното  производство.. Докладчик по това дело е   Филип Димитров.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.