Последни новини
Home / Без категория / Отчет за 2015 г.: Ренесанс в Софийския градски съд

Отчет за 2015 г.: Ренесанс в Софийския градски съд

Defakto.bg

През 2015 г. в най-големия окръжен съд в страната – Софийския градски съд е настъпил Ренесанс. Това заявява председателят на СГС Калоян Топалов в отчета за работата за миналата година.

Калоян Топалов
Калоян Топалов

„Данните, отразяващи настъпилия „Ренесанс“ в ежедневната работа на Софийски градски съд през 2015 година показват, че правилната организация на работата и увеличаване на механизмите, водещи до нарастване на общественото доверие в професионализма и почтеността на хората, които работят в Софийски градски съд, ще допринесат за възстановяване на дължимото уважение към институцията”, пише Топалов в доклада си до Висшия съдебен съвет. И прилага и отчет за работата на Софийския районен съд – най-големият и най-натовареният.

Топалов е начело на СГС от средата на 2015 г. Той бе избран от ВСС след като предишният председател Владимира Янева даде оставка в началото на м.г. заради серия скандали. През февруари временното управление на СГС бе поето от върховния съдия Владимир Йорданов до избирането на титуляр. Йорданов направи първите стъпки към осигуряването на „нормалност” в работата на съдиите, които разглеждат делата на хората от властта и решават спорове за милиони. Топалов въведе нов начин на работа, при който основните проблеми се решават на общи събрания на магистратите. Миналата седмица ВСС застана зад предприетите от него мерки.

Цифрите в доклада обаче сочат, че проблемите с натовареността на СГС и СРС остават.

161 съдии по щат, 131 реално работят

Утвърденият щат на магистратите в края на 2015 г. е 161, като в бройката влизат също председателят и шестима заместници. Броят на работещите магистрати към 31 декември 2015 г. обаче е 131.

Щатната численост на съдиите през 2015 г. е увеличена с 7 щатни бройки. На длъжност са възстановени също Мими Петрова (която спечели дело срещу уволнението й от ВСС) и съдия Петър Сантиров, окончателно оправдан по делото срещу „абсолютния престъпник”. Румяна Ченалова пък е напуснала СГС, след като съдебният съвет я уволни. В момента тя води дело за това във Върховния административен съд.

През 2015 г. в СГС за различни периоди са работили и 53 командировани съдии.

Утвърдената  щатна численост на съдебните служители е 409, но реално са работили 393.

От 13 приключили шумни дела, 10 – с оправдателни присъди

Общо през  2015 г. са постъпили 31 447 дела /без фирмени дела за промени/. С фирмените дела броят им е 32 955. За 2014 г. цифрата е била 32 723, за 2013 г. – 33 216.

За разглеждане през 2015 г. е имало общо 52 377 дела, по 27 дела за месец на съдия.

Свършените дела през 2015 г., спрямо броя на съдиите по щат /161/  са 32 758 дела са 16.96 дела за месец.

Като се има предвид броя на останалите несвършени дела от 2014 г. –

16 169 дела са разгледани общо 47 616 дела, от които свършени са 31 528 дела, а от тях в срок до три месеца 19 242 дела, или 61% от делата.

Действителната месечна натовареност на база дела за разглеждане е 35.9.

Делата със значим обществен интерес в СГС са общо 33. По тях през м.г. са постановени общо 13 присъди, от които 10 оправдателни, 3 осъдителни и 2 са влезли в сила.

Едното е срещу Цветан Цветанов, Сергей Картаров, Камен Костов и Цветан Иванов – бивши шефове на ДОТО за мобилното подслушване. Другото – срещу Росен Желязков за бюлетините в Костинброд, пише в отчета.

Само 939 разрешения за СРС

Традиционно чувствителна тема за СГС са разрешенията за подслушване, седене, филмиране. За незаконно разрешени СРС на съд бе дадена и бившият председател Владимира Янева.

През 2015 г. в Софийски градски съд са постъпили 1 190 искания за използване на спецразузнавателни средства, като са дадени 939 разрешения. За сравнение през 2014 г. разрешенията са били 3 549.

По Закона за електронните съобщения (за проследяване по телефонни разпечатки и в интернет) са постъпили 169 искания, дадени са 104 разрешения.

Проблеми и решения

В нарушение на правилника за администрацията на съдилищата видът на делата и разпределянето им на принципа на случайния подбор е било осъществявано фактически от съдебни помощници. Сега всеки един от ръководителите на отделения е започнал да разпределя делата лично, тъй като отговорността е лична.

Установено е, че по делата са се прилагали протоколи за разпределение за деня без информация за използваната опция при разпределението, каква е натовареността на съдиите от отделението и броя на разпределените им до момента дела. Вече се прилагат протоколи „за едно дело“, в които тази информация фигурира. Отразяват се винаги и мотивите за разпределение на делото при използване на опция, различна от случайния подбор, когато това е необходимо, както и за преразпределение на делото /например при грешка, изключване на докладчик, отвод и пр./.

Установено е, че в нарушение на ГПК по молбите за обезпечение на бъдещ иск не са се образували дела в деня на постъпването им, водещо до нарушаване на случайния подбор. Тези молби вече се регистрират и разпределят своевременно.

Осъществява се периодичен контрол за неизписани съдебни актове и своевременно насрочване на съдебни заседания чрез изискване на справки от служба „Статистика“ и служба „Деловодство“ от зам.-председателите и ръководители на съответните отделения. На съдиите, допуснали просрочие в изготвянето на решения, се определят срокове за произнасяне/изготвяне на съдебните актове или на мотиви към тях, пише в отчета.

Мерки са предприемани и във връзка с конкретни оплаквания от страни по дела, по които е констатирано забавяне.

По предложение на Калоян Топалов за системно забавяне в изготвянето на съдебни актове за повече от три месеца са образувани дисциплинарни производства срещу Елка Пенчева, Калинка Илиева – Пандохова, Рени Коджабашева, Златка Чолева, Олга Кадънкова, Виолета Йовчева и Мариян Марков.

В районния съд – по-добре, но може и още

През 2015 г. в най-големия съд, Сфийския районен съд, са работили 175 съдии, щатът на администрацията е 596 бройки.

Постъпили са общо 104 601 дела, разгледани са 136 814, приключени – 102 670 дела.

През 2015 г. се е увеличил само броят на частните наказателни дела, а при всички други видове дела се наблюдава незначително намаление на постъпленията. Броят на свършените дела надвишава броя на постъпилите дела.

Средната натовареност на съдия в наказателно отделение през 2015 г. е била 450 дела. В гражданските тя е над 1200 дела на съдия.

Налице е завишение на образуваните производства за съдебни поръчки – с 304 в сравнение с 2014 г., както и завишение на образуваните производства за разкриване на банкови тайни – с 45 дела в сравнение с 2014 г.

Постъпили са 2 839 бр. искания по Закона за електронните съобщения, през 2014 г. те са били 5 756.

В т.нар. брачно отделение на СРС най-много са били постъпленията на разводите по взаимно съгласие – 1 530 бр. /при 1 506 дела за 2014 г./,  следвани от разводите по исков ред – 971 бр. дела /при 975 бр. дела за 2014 г./. Свършените дела за развод по взаимно съгласие са 1 698 бр., а за развод по исков ред – 939 бр. Увеличава се броят на новообразуваните дела за родителски права, включително заместване на съгласието за пътуване в чужбина, ограничаване и лишаване от родителски права и изменение на мерките относно родителските права – за 2015 г. са 636 дела (при 560 дела за 2014 г.).

Увеличава се броят на новообразуваните дела по молби Закона за защита от домашно насилие – през 2015 г. са 689  дела  /629 дела за 2014 г./.

„През 2015 г. най-сетне се реализира дългоочакваното преместване на гражданските съдии и обслужващата ги администрация, както и на всички държавни съдебни изпълнители в новата сграда на бул. „Цар Борис III“ № 54. Това позволи същите да работят при нормални битови условия и да се постави началното на организационни промени, невъзможни до този момент. Въпреки това големият брой дела, наред с все още неотговарящите на реалностите в СРС софтуерни продукти, създава значителни затруднения в работата на СРС. Същевременно изискванията към най-големият и натоварен съд в страната, очаквано и обяснимо, постоянно се увеличават, без да се отчита обаче, че преодоляването на негативните ефекти от натрупвани с десетилетия проблеми представлява дълъг и труден процес”, се заявява в отчета.

 

About De Fakto

Проверете също

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Сбогом, Тошо!

Едно трудно сбогуване с дългогодишния ни главен редактор във в.  „Труд“ и  в. „Преса“ Тошо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.