Последни новини
Home / Законът / Три  пъти намалели разрешенията за подслушване в София*

Три  пъти намалели разрешенията за подслушване в София*

Defakto.bg

Софийският градски съд (СГС) е разрешил три пъти по-малко използване на специални разузнавателни средства (СРС) през 2015 г., отколкото през предходната година, става ясно от доклада му. Причината за по-малкия брой не се дължи главно на съда, макар че има повишение и на отказите. МВР, прокуратурата и специалните служби просто са подали по-малко искания за подслушване, следене, филмиране, ровене в кореспонденция, доверителни сделки, агенти под прикритие и др.

В СГС са постъпили 1190 искания по закона за СРС. Дадени са 939 разрешения. Това означава, че в 251 случая съдът е отказал прилагането на специалните средства. За сравнение през 2014 г. са дадени 3549 разрешения и са постановени само 30 отказа. През 2013 г. пък са дадени 4324 разрешения, а отказите са едва 20.

Намаление има и при исканията по Закона за електронните съобщения. При тях става дума за даване на достъп до телефонни разпечатки и интернет трафик. За 2015 г. съдът е дал 104 разрешения при 169 искания. През 2014 г. разрешенията по този закон са били 338, а през 2013 г. – 413.

Тези искания основно се отправят към Софийски районен съд. През 2015 г. в този съд са постъпили 2839 искания по Закона за електронните съобщения. За сравнение през 2014 г. те са два пъти повече – 5756.

Авторите на доклада за СГС са изчислили, че делата със значим обществен интерес, „медийните дела“, са 33. По тези дела са постановени общо 13 присъди – 10 оправдателни и 3 осъдителни, като 2 са влезли в сила. Като пример за оправдателни присъди, които са влезли в сила, са дадени две – на Цветан Цветанов и бивши шефове на ДОТО – за престъпления по служба, и на Росен Желязков за бюлетините в Костинброд.

„Най-сериозно върху натовареността и спазването на разумните срокове при работата на съдиите в отделението се отразяват делата за несъстоятелност, по отношение на които се забелязва тенденция за увеличение“, се отбелязва още в доклада. Постъпилите през 2015 г. дела за несъстоятелност са 442, те надвишават с 1/6 постъпилите през 2014 г. – 359. Отделно от това имало и още 447 несвършени дела от предишни години. Това правело по 40 дела на съдия, което за такова тежко производство е наистина много.

ДОСТЪП

Правителството пусна за обществено обсъждане промяна в Закона за електронните съобщения, с която се дава достъп на МВР и спецслужбите до данни, съхранявани от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги за издирване на лица, когато се издирват лица. Става дума за достъп до данните на мобилните оператори и интернет доставчиците. „Без наличието на такива данни издирването би било по-трудно, по-сложно и по-бавно, което в повечето случаи би увеличило риска за живота и здравето на изчезналия“, пише в мотивите. Авторите му искат достъп до информация за „приблизителното местоположение на издирваното лице, за телефонните номера, които е набирал, за датата, часа и продължителността на проведените разговори и т.н.“ Предлага се МВР и службите да имат достъп до данните, „когато е налице обосновано предположение, че изчезналото лице е станало или може да стане жертва на тежко престъпление (например убийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, трафик на хора)“.

 Информацията е публикувана във в. Сега

 
Facebook

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.