Последни новини
Home / Законът / Три  пъти намалели разрешенията за подслушване в София*

Три  пъти намалели разрешенията за подслушване в София*

Defakto.bg

Софийският градски съд (СГС) е разрешил три пъти по-малко използване на специални разузнавателни средства (СРС) през 2015 г., отколкото през предходната година, става ясно от доклада му. Причината за по-малкия брой не се дължи главно на съда, макар че има повишение и на отказите. МВР, прокуратурата и специалните служби просто са подали по-малко искания за подслушване, следене, филмиране, ровене в кореспонденция, доверителни сделки, агенти под прикритие и др.

В СГС са постъпили 1190 искания по закона за СРС. Дадени са 939 разрешения. Това означава, че в 251 случая съдът е отказал прилагането на специалните средства. За сравнение през 2014 г. са дадени 3549 разрешения и са постановени само 30 отказа. През 2013 г. пък са дадени 4324 разрешения, а отказите са едва 20.

Намаление има и при исканията по Закона за електронните съобщения. При тях става дума за даване на достъп до телефонни разпечатки и интернет трафик. За 2015 г. съдът е дал 104 разрешения при 169 искания. През 2014 г. разрешенията по този закон са били 338, а през 2013 г. – 413.

Тези искания основно се отправят към Софийски районен съд. През 2015 г. в този съд са постъпили 2839 искания по Закона за електронните съобщения. За сравнение през 2014 г. те са два пъти повече – 5756.

Авторите на доклада за СГС са изчислили, че делата със значим обществен интерес, „медийните дела“, са 33. По тези дела са постановени общо 13 присъди – 10 оправдателни и 3 осъдителни, като 2 са влезли в сила. Като пример за оправдателни присъди, които са влезли в сила, са дадени две – на Цветан Цветанов и бивши шефове на ДОТО – за престъпления по служба, и на Росен Желязков за бюлетините в Костинброд.

„Най-сериозно върху натовареността и спазването на разумните срокове при работата на съдиите в отделението се отразяват делата за несъстоятелност, по отношение на които се забелязва тенденция за увеличение“, се отбелязва още в доклада. Постъпилите през 2015 г. дела за несъстоятелност са 442, те надвишават с 1/6 постъпилите през 2014 г. – 359. Отделно от това имало и още 447 несвършени дела от предишни години. Това правело по 40 дела на съдия, което за такова тежко производство е наистина много.

ДОСТЪП

Правителството пусна за обществено обсъждане промяна в Закона за електронните съобщения, с която се дава достъп на МВР и спецслужбите до данни, съхранявани от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги за издирване на лица, когато се издирват лица. Става дума за достъп до данните на мобилните оператори и интернет доставчиците. „Без наличието на такива данни издирването би било по-трудно, по-сложно и по-бавно, което в повечето случаи би увеличило риска за живота и здравето на изчезналия“, пише в мотивите. Авторите му искат достъп до информация за „приблизителното местоположение на издирваното лице, за телефонните номера, които е набирал, за датата, часа и продължителността на проведените разговори и т.н.“ Предлага се МВР и службите да имат достъп до данните, „когато е налице обосновано предположение, че изчезналото лице е станало или може да стане жертва на тежко престъпление (например убийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, трафик на хора)“.

 Информацията е публикувана във в. Сега

 
Facebook

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.