Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева оспори “помилването” на Богдана Желявска

Министър Захариева оспори “помилването” на Богдана Желявска

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева днес обжалва пред Върховния административен съд “помилването” на Богдана Желявска. Това съобщиха от правосъдния пресцентър.

Случва се, след като на 10 март мнозинството във ВСС реши, че бившият зам.-председател на Софийския градски съд не се е провинила и няма да бъде наказана. Дисциплинарното производство бе образувано по искане на бившия правосъден министър Христо Иванов и на председателя на ВКС Лозан Панов. Миналия четвъртък Панов също е депозирал жалба срещу решението на кадровиците.

Сега и министър Захариева е атакувала отказа като противоречащ на закона.

Като съображения за това, правосъдният министър посочва, че:

  1. На 19.09.2014 г. и 17.10.2014 г. Богдана Желявска не е изпълнила служебното си задължение за лично разпределение на текущите дела, а е допуснала това фактически да бъде извършено от съдебен помощник, като впоследствие е подписала протокол, с който е удостоверила, че разпределението е осъществено от нея (дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. т. 3, 4 и 5 от ЗСВ);
  2. На 10.11.2014 г. Богдана Желявска в нарушение на техническите правила за използване на софтуер за случайно разпределение на дела LawChoice и т. 8.6 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати (КЕПБМ) не е изпълнила служебното си задължение за своевременно (след определяне на съдия-докладчик от системата) изпращане до сървъра на ВСС на протокола за случайно разпределение на дело по описа на СГС, образувано по искане от БНБ за обявяване на „КТБ” АД в несъстоятелност (дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. т. 3, 4 и 5 от ЗСВ;
  3. На 15.10.2014 г. Богдана Желявска не е изпълнила служебните си задължения, като от всички постъпили на тази дата в СГС молби за образуване на производства по несъстоятелност, в нарушение на заповед от м. юли 2014 г. на председателя на СГС и т. 8.6. от КЕПБМ тя е разпределила на съдия Румяна Ченалова единствено делото, образувано по молба от „Таймарх” ЕООД срещу „Домейн Менада” ЕООД и „Белведере Дистрибуция” ЕООД (дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. т. 3, 4 и 5 от ЗСВ).

„С действията си респективно бездействията си, Желявска е нарушила изискванията на т. 8.6 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати за спазване на принципа на случайно разпределение на делата“, пише в жалбата на правосъдния министър.

В нея се посочва още, че достигнатите от дисциплинарния състав и възприети от ВСС изводи, относно извършеното нарушение са неправилни и необосновани.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Един коментар

  1. Тодор Бойчев

    Моите адмирации за министър Захариева. Магистратите са български граждани и са длъжни да си заработват заплатата си с труд съгласно своята длъжностна характеристика. Не допустимо е съдия да си готви актовете с пропуски, както е при мен, например. Затова, при всеки случай на пропуск се отправя жалба до председателя на съда, в чийто щат е магистрата, а след това сигнал или жалба до ВСС, а ако и там не става, следва дело срещу ВСС, като административен орган на държавата като първостепенен разпоредител с бюджетни средства, който управлява държавните органи от съдебната власт.
    Темата е дълга, но такива магистрати като Лозан Панов следва да се подкрепят. Това е мое мнение. Готованщината сред магистратите следва да се пресича.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.