Последни новини
Home / Законът / Предлагат проф.Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС

Предлагат проф.Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС

Defakto.bg

 

Министрите на правосъдието и на външните работи Екатерина Захариева и Даниел Митов ще предложат на Министерски съвет да бъде разгледана кандидатурата на професор Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз в Люксембург, съобщи пресцентъра на правосъдното ведомство.

Кандидатурата на професор Танчев е съобразена с изискванията, които се поставят пред кандидатите за заемането на тази длъжност, съобразно разпоредбата на чл. 253, ал. 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), а именно: генералните адвокати се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност.

На всеки три години се извършва частична подмяна на съдиите и генералните адвокати на Съда на ЕС.  Мандатът на четиринадесет съдии и четирима генерални адвокати изтече на 6 октомври 2015 г. Считано от 07.10.2015 г. следваше да бъдат назначени генерални адвокати, предложени от правителствата  на  България, Чешката република, Дания, Германия, Испания и Обединеното кралство.

Процедурата за избор на кандидат за генерален адвокат бе уредена нормативно в Постановление № 214 на МС от 21.09.2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор на кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС, и за съдия в Общия съд.

В хода на проведените през 2015 г. две процедури по избор на кандидат за генерален адвокат, въз основа на това постановление, се откроиха многобройни слабости и несъвършенства на действащата към момента уредба, поради което с Постановление № 330 на МС от 30.11.2015 г.,  бе отменена уредбата от 2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор на кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, и за съдия в Общия съд.

Кандидатура на проф. Танчев ще бъде предложена за разглеждане от  Министерският съвет въз основа на Договора за функциониране на Европейския съюз (чл. 253 ал.1 и ал.2.)

Кой е той

 Господин Евгени Танчев е професор по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в Нов Български Университет и в Университета за национално и световно стопанство. Завършил е Юридически факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ през 1975 г. Бил е заместник декан на Юридически факултет от 1985 – 1989 г., негов декан от 1989 – 1991 г. и ръководител на катедрата по конституционно право в него от 2000 – 2003 г. и от 2013 г. досега. Бил е ръководител на катедрата „Jean Monnet“ в Нов български университет от 2002 – 2005 г. През периода 1991-1993 г. е бил гост-професор в Католическия университет  на САЩ – юридически факултет  „Колумб“, Вашингтон и в юридическия факултет на Университета във Вирджиния в Шарлотсвил. Специализирал е в Европейския университет – Флоренция, Свободния университет – Брюксел, Юнивърсити колидж– Лондон, университета „Louvain La Neuf“ – Белгия, университета „Loeven“- Белгия, университета въвФрибург – Швейцария и в Оксфордския университет.

Работил е като старши експерт на Конституционната комисия на Великото народно събрание, приело Конституцията на Република България от 1991 г. Председателствал е Правния съвет към президента на Република България през 2002-2003 г. До 2009 г. е  бил съдия в Конституционния съд, а в периода 2009 – 2012 г. негов председател. От  2006 г. досега е член на Венецианската комисия към СЕ за демокрация чрез право, а през периода 2013–2015 г. е неин вицепрезидент. Председател е на Обединения комитет за конституционно правосъдие на Венецианската комисия и член на бюрото на Комисията за демокрация чрез право и на секретариата на Световната конференция за конституционно правосъдие. Член е на Консултативния конституционен съвет към  Омбудсмана на Република България.

Проф. Евгени Танчев е носител на редица награди на NATO, на фондация „Earhart“, на „American Council ofLearned Societies“ и на наградата за Сравнителни политически свободи.

Той е автор на стотици публикации, учебници и книги, свързани с конституционното право, парламентаризма и защита на човешките прав

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.