Последни новини
Home / Законът / Предлагат проф.Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС

Предлагат проф.Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС

Defakto.bg

 

Министрите на правосъдието и на външните работи Екатерина Захариева и Даниел Митов ще предложат на Министерски съвет да бъде разгледана кандидатурата на професор Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз в Люксембург, съобщи пресцентъра на правосъдното ведомство.

Кандидатурата на професор Танчев е съобразена с изискванията, които се поставят пред кандидатите за заемането на тази длъжност, съобразно разпоредбата на чл. 253, ал. 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), а именно: генералните адвокати се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност.

На всеки три години се извършва частична подмяна на съдиите и генералните адвокати на Съда на ЕС.  Мандатът на четиринадесет съдии и четирима генерални адвокати изтече на 6 октомври 2015 г. Считано от 07.10.2015 г. следваше да бъдат назначени генерални адвокати, предложени от правителствата  на  България, Чешката република, Дания, Германия, Испания и Обединеното кралство.

Процедурата за избор на кандидат за генерален адвокат бе уредена нормативно в Постановление № 214 на МС от 21.09.2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор на кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС, и за съдия в Общия съд.

В хода на проведените през 2015 г. две процедури по избор на кандидат за генерален адвокат, въз основа на това постановление, се откроиха многобройни слабости и несъвършенства на действащата към момента уредба, поради което с Постановление № 330 на МС от 30.11.2015 г.,  бе отменена уредбата от 2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор на кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, и за съдия в Общия съд.

Кандидатура на проф. Танчев ще бъде предложена за разглеждане от  Министерският съвет въз основа на Договора за функциониране на Европейския съюз (чл. 253 ал.1 и ал.2.)

Кой е той

 Господин Евгени Танчев е професор по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в Нов Български Университет и в Университета за национално и световно стопанство. Завършил е Юридически факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ през 1975 г. Бил е заместник декан на Юридически факултет от 1985 – 1989 г., негов декан от 1989 – 1991 г. и ръководител на катедрата по конституционно право в него от 2000 – 2003 г. и от 2013 г. досега. Бил е ръководител на катедрата „Jean Monnet“ в Нов български университет от 2002 – 2005 г. През периода 1991-1993 г. е бил гост-професор в Католическия университет  на САЩ – юридически факултет  „Колумб“, Вашингтон и в юридическия факултет на Университета във Вирджиния в Шарлотсвил. Специализирал е в Европейския университет – Флоренция, Свободния университет – Брюксел, Юнивърсити колидж– Лондон, университета „Louvain La Neuf“ – Белгия, университета „Loeven“- Белгия, университета въвФрибург – Швейцария и в Оксфордския университет.

Работил е като старши експерт на Конституционната комисия на Великото народно събрание, приело Конституцията на Република България от 1991 г. Председателствал е Правния съвет към президента на Република България през 2002-2003 г. До 2009 г. е  бил съдия в Конституционния съд, а в периода 2009 – 2012 г. негов председател. От  2006 г. досега е член на Венецианската комисия към СЕ за демокрация чрез право, а през периода 2013–2015 г. е неин вицепрезидент. Председател е на Обединения комитет за конституционно правосъдие на Венецианската комисия и член на бюрото на Комисията за демокрация чрез право и на секретариата на Световната конференция за конституционно правосъдие. Член е на Консултативния конституционен съвет към  Омбудсмана на Република България.

Проф. Евгени Танчев е носител на редица награди на NATO, на фондация „Earhart“, на „American Council ofLearned Societies“ и на наградата за Сравнителни политически свободи.

Той е автор на стотици публикации, учебници и книги, свързани с конституционното право, парламентаризма и защита на човешките прав

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.