Последни новини
Home / Законът / Прието на първо четене: Край на дублирането на наказания за едно и също нещо

Прието на първо четене: Край на дублирането на наказания за едно и също нещо

Defakto.bg

Парламентът е на път да сложи край на дублирането на наказания за едно и също нещо, наложени по различен ред. С 92 гласа „за”, 0 „против” и 18 „въздържали се” депутатите гласуваха на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които решават конфликта между наказателната и административнонаказателната отговорност.

Проектът бе предложен от шестима разноцветни депутати начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов след излизането на тълкувателно решение № 3 от 2015 г. на Наказателната колегия на ВКС. В него бяха дадени указания как да се спази класическата забрана за повторно преследване на едно и също лице за едно и също нещо (non bis in idem), когато срещу него вече е проведено административнонаказателно производство с влязъл в сила акт, а е започнало и наказателно производство. Най-често става дума за пътно-транспортни произшествия. Любопитното е, че заради въпросното решение върховните съдии бяха обвинени от медии, че амнистирали престъпници, а вчера етичната медийна комисия обяви в. „Труд” за нарушител на етичните стандарти.

Правилото, което се въвежда сега в чл. 25 от НПК е, че ако за едно деяние вече е проведено административнонаказателно производство, а след това е започнал наказателен процес, наказателното дело се спира. След което прокурорът в рамките на 1-месечен срок трябва да поиска възобновяване и прекратяване на административнонаказателния процес. И така ще отпадне пречката за търсене на наказателна отговорност за стореното. Ако държавното обвинение не изпълни това си задължение, се прекратява наказателният процес.

Създава се и нов чл. 220а от НПК. Той предвижда, че лице, спрямо което е приключило административнонаказателно производство, не се привлича като обвиняем и наказателно производство срещу него не се възбужда до отмяна на първия акт. Ако и вече е повдигнато обвинение, наказателното производство се спира и се отменят всички мерки за процесуална принуда.

Досега забраната non bis in idem важеше поотделно в рамките на наказателното и на административнонаказателното производство, без обаче да се решава конфликта между тях, подчертават вносителите. В същото време Протокол №7 към евроконвенцията за правата на човека категорично забранява подобно дублиране.

Противно на някои медийни прочити обаче новите правила не спасяват никого от присъди, обратното – разписват правилата, по които държавното обвинение може да разчисти пътя към търсене на наказателна отговорност.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.