Последни новини
Home / Законът / Прието на първо четене: Край на дублирането на наказания за едно и също нещо

Прието на първо четене: Край на дублирането на наказания за едно и също нещо

Defakto.bg

Парламентът е на път да сложи край на дублирането на наказания за едно и също нещо, наложени по различен ред. С 92 гласа „за”, 0 „против” и 18 „въздържали се” депутатите гласуваха на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които решават конфликта между наказателната и административнонаказателната отговорност.

Проектът бе предложен от шестима разноцветни депутати начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов след излизането на тълкувателно решение № 3 от 2015 г. на Наказателната колегия на ВКС. В него бяха дадени указания как да се спази класическата забрана за повторно преследване на едно и също лице за едно и също нещо (non bis in idem), когато срещу него вече е проведено административнонаказателно производство с влязъл в сила акт, а е започнало и наказателно производство. Най-често става дума за пътно-транспортни произшествия. Любопитното е, че заради въпросното решение върховните съдии бяха обвинени от медии, че амнистирали престъпници, а вчера етичната медийна комисия обяви в. „Труд” за нарушител на етичните стандарти.

Правилото, което се въвежда сега в чл. 25 от НПК е, че ако за едно деяние вече е проведено административнонаказателно производство, а след това е започнал наказателен процес, наказателното дело се спира. След което прокурорът в рамките на 1-месечен срок трябва да поиска възобновяване и прекратяване на административнонаказателния процес. И така ще отпадне пречката за търсене на наказателна отговорност за стореното. Ако държавното обвинение не изпълни това си задължение, се прекратява наказателният процес.

Създава се и нов чл. 220а от НПК. Той предвижда, че лице, спрямо което е приключило административнонаказателно производство, не се привлича като обвиняем и наказателно производство срещу него не се възбужда до отмяна на първия акт. Ако и вече е повдигнато обвинение, наказателното производство се спира и се отменят всички мерки за процесуална принуда.

Досега забраната non bis in idem важеше поотделно в рамките на наказателното и на административнонаказателното производство, без обаче да се решава конфликта между тях, подчертават вносителите. В същото време Протокол №7 към евроконвенцията за правата на човека категорично забранява подобно дублиране.

Противно на някои медийни прочити обаче новите правила не спасяват никого от присъди, обратното – разписват правилата, по които държавното обвинение може да разчисти пътя към търсене на наказателна отговорност.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.