Последни новини
Home / Законът / Абсурд! Членовете на ВСС стават равни на „тримата големи” в Темида

Абсурд! Членовете на ВСС стават равни на „тримата големи” в Темида

Defakto.bg

Членовете на Висшия съдебен съвет, които кадруват магистратите, стават равни на „тримата големи” в Темида – председателите на двата върховни съда и на главния прокурор. Това реши правната комисия на парламента при второ четене на промените в съдебния закон.

Подобен знак за равенство и смесване на функции и отговорности в йерархията на третата власт се слага за първи път в най-новата ни история, откакто е в сила Конституцията от 1991 г. И идва в момент, в който общественият авторитет на съдебния съвет е на кота нула.

Унижени и оскърбени

Смайващо дебатът в комисията мина под надслов за „унижените и оскърбени” кадровици. Поводът – с проекта за ЗСВ се орязват парите за участие в комисии, които досега членовете на съвета получаваха над заплатите си. Мотивът за орязването бе, че участието в комисии е част от работата на постоянно действащия съвет, за която се получават солидни възнаграждения.

А именно – откакто съветът е постоянно действащ орган, основната заплата на изборните му членове е равна на тази във върховните съдилища и прокуратури. Като към нея се прибавя и процент за изслужено време в системата – при 20 г. стаж това с 40 % върху заплатата. Като се има предвид, че в момента основното възнаграждение във върховните инстанции е около 3000 лв, заедно с парите за стаж кадровиците вземат над 4000 лв. и плащат единствено плосък данък. Във всички случаи – добре осигурени хора. Остава да гадаем колко ли са вземали с хонорарите за комисии!

Да, ама не. Изборните членове на ВСС се оказаха дискриминирани в прочита на неколцина депутати, а и на самите тях. Сравнението, неясно защо, бе правено именно с „тримата големи” – членове на съвета по право, натоварени обаче от конституцията и с ред други основни задължения и отговорности.

Чавдар Георгиев от БСП и Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт обаче предложиха занапред, като няма да има пари за комисии, за да се избегне дискриминацията, законът да изравни заплатата на изборните членове на ВСС с тази на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор! (За сведение – тримата получават 90 % от заплатата на председателя на Конституционния съд, той пък – средноаритметичното между възнагражденията на парламентарния председател и на президента. Като абсолютна стойност изчислението е трудно. Но надали разликите с ВСС са толкова драстични). Ревизоро настоя също кадровиците годишно да получават пари за дрехи и за тоги в размер на две средни заплати.

Тук разговорът в комисията затъна в битийни дебри.

С джапанки ли да ходят?!

Справедливо е изборните членове на ВСС да получат еднаква оценка с „тримата големи” и да продължат „викоотговорната си дейност”, обяви Ревизоро. И особено наблегна на необходимостта кадровиците, които не влизат в съдебна зала, веднъж в годишно да получават и пари за тоги. После се поправи – както и за облекло. „Ако не са в тоги, ще са по бански!”, възкликна тук Димитър Делчев от Реформаторския блок.

Да не изпадаме в дребнави спорове, като са върхът на съдебната власт, да получават и съответните заплати, репликира Чавдар Георгиев. „Утре ще кажете, че и членовете на правителството трябва да ходят на работа с джапанки!”, скочи Ревизоро.

Не изглежда добре!

Тук вече една съдийка не издържа. Думата взе Капка Костова, представител на ВКС на това заседание на комисията, но и член на съдебния съвет в предния му състав. И още – Костова и колегата й Галина Захарова засега са единствените в историята на ВСС, подали оставка в знак на несъгласие с решенията на мнозинството.

„Подобно решение на принципа на определяне на възнагражденията на ВСС не изглежда добре – нито в очите на общността, нито на обществото. „Тримата големи” не получават възнагражденията си, защото са членове на ВСС, а защото са на върха на определени съдебни структури. Всички останали аргументи кой къде ходи и какви дрехи облича са неотносими. Става дума за различен статут. Сегашният начин е напълно адекватен – с основно възнаграждение на магистрат на върховно ниво”, опита се Костова да просвети депутатите.

Напразно – шефът на правната комисия Данаил Кирилов попита какво лошо имало в този критерий, след като ставало дума за „най-представителният, защитаващ независимостта на съдебната власт орган”. „Защо е това сиромахомилство, защо те трябва да са бедни!!!”, възкликна Кирилов.

С 14 гласа „за” и 3 „въздържали се” правната комисия зачерта „дискриминирането” на кадровиците, сиреч ги изравни с тримата големи. Това стана с подкрепата на ГЕРБ, патриотите, БДЦ, ДПС, БСП. Само реформаторите се въздържаха.

А пленарната зала обичайно приема мнението на комисията.

Въпреки напъните – няма да връщат тайния вот

Въпреки усилията на ДПС, Явор Хайтов от БДЦ и на Чавдар Георгиев от БСП обаче мнозинството в комисията отказа да върне тайното гласуване при кадруването на магистратите.

Предложението на ДПС в тези случаи самият съдебен съвет да преценява дали вотът му да е таен или явен, неясно по какви критерии. Георгиев и Хайтов настояваха за тайно гласуване, защото иначе „политически централи”можели да нареждат на независимите кадровици какъв да е вотът им.

Правосъдният министър Екатерина Захариева категорично се възпротиви на връщането на тайното гласуване. „Зад тайния вот се крие безотговорен подход”, заяви Весислава Иванова от Съюза на съдиите.

Мнозинството в комисията отхвърлr предложенията.

About Елена Енчева

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.