Последни новини
Home / Интервю / Адвокат Стефан Гугушев: При допира с политиката, българинът лесно приема успехът за грях

Адвокат Стефан Гугушев: При допира с политиката, българинът лесно приема успехът за грях

Defakto.bg
5651261ddbf5a10e8fcbd79aaad23bd5[1]
Въпросите зададе Васил Чобанов
Стефан Гугушев е управляващ партньор и основател на Адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“

Как обяснявате избора си да бъдете корпоративен адвокат? Чия е заслугата да бъдете определени за Кантора на годината?

В момента, в който започнах кариерата си, която градя още от времето, когато бях студент в Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски“ едва ли съм се замислял за качествата, които следва да има един корпоративен адвокат. Може би упоритостта и постоянството са качествата, които и до днес правят мен и Адвокатското ни дружество това, което сме.

Имате ли личност, на която като малко момче сте искали да приличате? Имали ли сте образно казано – маршалски жезъл.

 Винаги съм се възхищавал на моя дядо, чиито три имена нося – Стефан Марков Гугушев. Той няма общо с професията на юрист, но именно от него научих много за морала и добродетелите, които всеки мъж следва да притежава.  Безспорен принос в изграждането ми като личност имат и моите родители Галя и Марко Гугушеви, които винаги са ми били пример за поддържане чрез техния висок морал, трудолюбие и упоритост. За маршалския жезъл си помислих, наскоро когато получих като управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Гугушев & Партньори“, наградата за Кантора на годината. В тази връзка съм щастлив да видя в редиците на адвокатската кантора и моя брат адвокат Виктор Гугушев, който след завършването си на специалност право в СУ „Св. Климент Охридски“ и специализация по международно търговско и данъчно право в Университета Queen Mary в Лондон през 2015г. от скоро се вписа като адвокат и вече активно се включва в работата на екипа.

 Каква е тайната на успеха, която сте развивали през години. Как ви откриват Вашите партньори и клиентите?

Екипната работа, вярата и инвестициите в екипа и колегите, непрекъснатото повишаване на квалификацията и нивото на работа, е онова, което ни прави една от водещите кантори в България. Нашите клиенти ценят бързата работа, адекватната обратна връзка и личното отношение към всеки техен проблем. Това ни направи разпознаваеми вече десет години. Адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“ е член на редица международни организации и асоциации на адвокатски кантори по света като Lexwork International и PONTES, което дава изключително добри възможности за международна представителност, но най–голямото оръжие за големите обеми от работа е добрата дума и препоръка от клиента на друг клиент.

 Похвалихте се с международни признания. Коя задгранична правна оценка ви вдъхновява най-много?

Имали сме редица признания, награди, плакети и постижения зад граница, като много от тях са свързани с класации във водещи правни директории в Англия и Европа. Тук нареждам Legal 500, Chambers and Partners, IFLR 1000 и т.н., но това, което ме прави горд е, че нашето дружество стана символ на отлично качество и бързина. Радват ме и благодарствените писма и препоръки от клиентите зад граница, както и това, че сме избрани като водещ юридически консултант на едни от най – големите международни проекти в Република България.

Скъпите адвокатски кантори имат ли тарифи и за социално-слаби?

Не делим клиентите по такъв критерии, като правилата за всички са еднакви, но на хора в затруднено положение помагаме. Ние се занимаваме активно с пробоно работа по казуси, като често поемаме и разходите свързани с това. Всяка година на коледното ни тържество избираме и даряваме средства за боготворителна кауза, избрана от някои от партньорите. В самото набиране на средства се включват всички наши служители – от административен персонал и стажанти, до ръководители на отдели и партньори. Това създава много хубаво чувство за съпричастност. Воден от желание да правя нещо за обществото, в средата на миналата година приех поканата да бъда член на Управителния съвет и един от основателите на „Ендевър България“. Глобалната предприемаческа мрежа Еndeavor присъства на българската сцена от шест месеца. Основният фокус на тази неправителствена организация попада върху компании в по-напреднал етап от развитието си към т.нар scale-ups – динамично развиващи се бизнеси, които имат нужда от достъп до пазари, таланти, капитал и правилно менторство, за да растат. Голямото предимство на Endeavor е, че е глобална организация с офиси в 25 държави. Това ни дава безпрецедентен за България достъп до водещи бизнес лидери и инвеститори от цял свят, с които дори най-успешните местни компании трудно биха имали контакт, а сега чрез Еndeavor могат да имат този шанс.

Тенденцията е светът на бизнеса да се ориентира към Изтока, Вие имате ли партньори или клиенти в тази част на света?

Адвокатско дружество „Гугушев & Партньори“ работи с големи международни компании от Изтока вече повече от седем години и има утвърдена репутация в този регион, като обмисляме отварянето на офис в Шанхай, но за сега това са само проучвателни планове. Участвали сме като юридически консултанти по редица проекти, които инвеститори от Изтока са реализирали в България съвместно с Китайската банка за развитие, Световна Банка, Morgan Stanley Senior Funding, Inc., Holdings Limited, Hareon Solar Technology Co. Ltd., China, BMA Investment. С гордост можем да кажем, че сме консултирали и продължаваме да консултираме проекти на обща стойност близка до 5 милиарда евро, които са свързани с Китай и Хонг Конг и сме горди с това, че сме разпознат партньор за инвеститорите от този регион. Проектите са главно в производство, енергетика и капиталови пазари и някои други сфери.

Какво е за Вас оценката на един сравнително млад конкурс Темида цената на истината? Знаете ли цената на истината?

Радвам се, че и в България постепенно се изграждат съсловни организации, както и браншови инициативи, които стават все по популярни. В случая се отразяват реалните моменти в развитието на юридическата професия. Признанието идва от номинациите и от гласуването на широк кръг участници, което приемаме като сериозно признание. С радост научих, че моя професор по Търговско право Огнян Герджиков, получи Grand Pri за приноса си в правото. Тук искам да кажа, че сме изключително щастливи за получения тази година приз за най–добра адвокатска кантора за 2015г., Тази награда е чест за мен, но и голяма отговорност, позиция която следва да се доказва всеки ден в нашата работа и сред колеги и клиенти. Тук бих искал да благодаря на всички свои сътрудници и на колегите за неуморния труд, за високия професионализъм и затова, че са част от екипа вече толкова години.

Що се отнася до цената на истината, то тук бих искал да споделя, че тя е по тежка и по-голяма от Маршалския жезъл дори. За мен и моето семейство цената на истината е огромна, защото винаги в живота ще се намират хора, които от завист или не зная от какво, са готови да окалят някого или да предизвикат т.н. „проверки“, защото винаги в едно гражданско общество има и задкулисие и поза и понякога честни и морални хора, постигнали всичко с много труд, каквито считам себе си и всички членове на моето семейство могат да попаднат в този водовъртеж и да пострадат. Един ден когато всичко е приключило положително за проверяваните, тогава вече и задкулисието те е забравило. Такъв бе примерът с моята майка прокурор Галя Гугушева, която преди няколко години бе номинирана като чисто професионална кандидатура за член на Конституциония съд. Бях изумен, че само при допира с политиката, българинът е готов да приеме без доказателства, че успехът може да е символ на грях. Така цялото семейство бяхме подложени на всевъзможни одити и проверки от всички институции, като всички до една установиха, че клеветническата кампания срещу нас е била напълно безпочвена. Тогава разбрах за цената на истината – с успех, макар и заслужен, понякога е възможно да бъдеш атакуван. Трудно ми е да отговоря на такъв въпрос. Може би неподредената ни още държава и трудния живот, който имаме ни кара по-често да се вглеждаме в другите, от колкото в себе си. Надявам се това да се промени след време и вярвам, че надеждата е именно в младите архитекти на бъдеща България – лекари, предприемачи, хора на изкуството, учители и юристи.

Цялото интервю можете да прочетете в брой 4 на списанието De Facto Legal

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Николай Хаджигенов: Онези, които наричаха полицейското насилие над протестиращите „филм на ужасите“, сега мълчат

Когато делото на Цветелина Цветкова приключи, ще се занимавам с авторката на жалбата срещу нея …

Адв. Емилия Недева за случая „Узунов – Бобоков“: Не остана принцип от „Римска харта“ на европейските прокурори, който гл.прокурор Гешев и спецпрокуратурата да не са нарушили

  Никое незаконно действие не трябва да остава без справедливо обезщетение и никой незаконно обвинен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.