Последни новини
Home / Законът / Facebook ще предупреждава за кражби на самоличност

Facebook ще предупреждава за кражби на самоличност

Defakto.bg

Facebook започва тестове на система, която ще следи за фалшиви акаунти, които се представят за конкретни хора и ще предупреждава потенциалните жертви на кражба на самоличност. Функцията ще действа автоматично и ще сравнява най-вече имената и снимките, съобщава онлайн изданието Mashable, цитирано от  Дневник

В случай, че системата засече профил, който се представя за даден потребител, човекът ще получава предупреждение. В него ще бъде помолен да прегледа съмнителния профил и да потвърди дали наистина става дума за кражба на самоличност. От социалната мрежа съзнават, че има хора с еднакви имена, а разпознаването на снимките понякога може да не бъде съвсем точно.

Именно затова е оставено първо потребителят да потвърди, че според него става дума за кражба на данни. След това потвърдените сигнали ще се изпращат до служители на Facebook, които ще ги проверяват на ръка и ще взимат окончателно решение дали да закрият съмнителния профил.

Функцията се тества от ноември миналата година, но с малък брой потребители. Сега започват по-мащабните тестове и постепенното пускане на услугата за всички. От компанията посочват, че кражбите на самоличност не са особено голям проблем в социалната мрежа, но предпочитат да направят превантивна система. Освен това много правозащитни организации са посочили липсата на такава като повод за притеснение.

Facebook тества и две други системи, които да помагат при идентифицирането и премахването на снимки с неподходящо съдържание или кадри, които са публикувани без разрешението и съгласието на хората в тях. Идеята е да се намали риска от публикуване на компрометиращи снимки като отмъщение, изнудване или друга форма на тормоз, коментира Дневник

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.