Последни новини
Home / Законът / Статуята на Темида даде старт за преместването на СРС в нов дом

Статуята на Темида даде старт за преместването на СРС в нов дом

Defakto.bg

 

На 26 март 2016 г., статуята на Темида, от централното фоайе на Софийския районен съд на бул. „Драган Цанков“, № 6, беше пренесена в новоремонтираната сграда на бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, № 23.  Това  постави символично начало и на преместването на наказателните съдии, бюро „Съдимост“ и общата администрация на съда в новата сграда, което трябва да е готова  в рамките на тази година.

Скулптурата на Темида, която няколко поколения граждани и юристи свързват с най-големия и натоварен съд в страната, ще продължи да се намира там, където ще бъдат столичните районни съдии и чрез своята непреходност ще символизира приемствеността в институционалните седалища на съда.

След проучване беше установено, че автор на статуята е професорът по монументална скулптура Иван Праматаров. Името му беше гравирано върху статуята и така загубената в предишните десетилетия естествена връзка между автор и художествено произведение беше възстановена. По покана на председателя на съда скулпторът посети новата съдебна палата и одобри мястото, където ще бъде поставена скулптурата на Темида.

През 2015 г. гражданските отделения и държавните съдебни изпълнители на Софийския районен съд се нанесоха в сградата на бул. „Цар Борис III“, № 54, което беше безпрецедентен по своя характер и обем акт в дългогодишната история на съда. Бяха пренесени над 1 млн. дела и деловодни книги, беше създадена нова организация на работа, съобразена с реалностите на сградата. Там е поставен бюст на видния юрист проф. Живко Сталев, като израз на признателността на юридическата общност за значимия му принос към правната наука, образование и юриспруденция.

Новата сграда на Софийския районен съд в т.н. Военно НДК ремонтирана за близо 14 милиона лева за нуждите на наказателните отделения на Софийския районен съд, за кабинети на съдиите и прокурорите. ще се ползва и от Софийската районна прокуратура, която също ще се пренесе в новата съдебна палата на бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, № 23.

 

Очаквайте интервю специално за DFL на председателя на СРС съдия Методи Лалов

    

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.