Последни новини
Home / Законът / Статуята на Темида даде старт за преместването на СРС в нов дом

Статуята на Темида даде старт за преместването на СРС в нов дом

Defakto.bg

 

На 26 март 2016 г., статуята на Темида, от централното фоайе на Софийския районен съд на бул. „Драган Цанков“, № 6, беше пренесена в новоремонтираната сграда на бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, № 23.  Това  постави символично начало и на преместването на наказателните съдии, бюро „Съдимост“ и общата администрация на съда в новата сграда, което трябва да е готова  в рамките на тази година.

Скулптурата на Темида, която няколко поколения граждани и юристи свързват с най-големия и натоварен съд в страната, ще продължи да се намира там, където ще бъдат столичните районни съдии и чрез своята непреходност ще символизира приемствеността в институционалните седалища на съда.

След проучване беше установено, че автор на статуята е професорът по монументална скулптура Иван Праматаров. Името му беше гравирано върху статуята и така загубената в предишните десетилетия естествена връзка между автор и художествено произведение беше възстановена. По покана на председателя на съда скулпторът посети новата съдебна палата и одобри мястото, където ще бъде поставена скулптурата на Темида.

През 2015 г. гражданските отделения и държавните съдебни изпълнители на Софийския районен съд се нанесоха в сградата на бул. „Цар Борис III“, № 54, което беше безпрецедентен по своя характер и обем акт в дългогодишната история на съда. Бяха пренесени над 1 млн. дела и деловодни книги, беше създадена нова организация на работа, съобразена с реалностите на сградата. Там е поставен бюст на видния юрист проф. Живко Сталев, като израз на признателността на юридическата общност за значимия му принос към правната наука, образование и юриспруденция.

Новата сграда на Софийския районен съд в т.н. Военно НДК ремонтирана за близо 14 милиона лева за нуждите на наказателните отделения на Софийския районен съд, за кабинети на съдиите и прокурорите. ще се ползва и от Софийската районна прокуратура, която също ще се пренесе в новата съдебна палата на бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, № 23.

 

Очаквайте интервю специално за DFL на председателя на СРС съдия Методи Лалов

    

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.