Последни новини
Home / Законът / Депутати предлагат: Край на високите банкови такси за преводи към държавата

Депутати предлагат: Край на високите банкови такси за преводи към държавата

Defakto.bg

Да се сложи край на завишените такси, събирани от банки за плащания към държавата, предлагат седмина депутати от Реформаторския блок. Те са внесли проект за промени в Закона за държавните такси.

Той задължава администрациите, обслужващи граждани, да инсталират ПОС-терминали за директно разплащане с карти. И забранява на банките „дискриминационно третиране на преводите” – сиреч да събират повишени такси за плащанията към държавата в сравнение с останалите преводи. Ако промените станат факт, надвзветите такси ще се връщат, а банките-нарушители ще бъдат глобявани с от 500 до 2000 лв, а при повторно нарушение – с от 3000 до 6000 лв.

Задължението за инсталиране на ПОС-терминали би трябвало да влезе в сила на 1 март 2017 г. След тази дата виновните ръководители на ведомства ще бъдат санкционирани с по 2000 лв. за всеки месец на забава.

„В момента повечето държавни институции не приемат касови плащания, а са сключили договори с банки, които имат гише в сградите на съответните ведомства. Според проверка на данни в интернет, а и на място, събираните банкови такси за преводи там са с два до три пъти по-високи от тези за касови преводи в други банкови клонове. Това е предпоставка за обосновано недоволство на гражданите, което се подсилва и от факта, че в някои случаи държавните такси фактически не могат да се платят по друг начин, освен с банков превод от гишето на място – например при плащане на такси на граничните пунктове. Затова несправедливото начисляване на такси трябва да се прекрати”, мотивират промените вносителите.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

2 коментара

 1. Тодор Бойчев

  Държавата неглижира законите си, които приема, например чл.2 от Закона за държаните – „Държавните такси са прости и пропорционални. Те се заплащат в брой или безкасово по съответната сметка. Държавните такси могат да се плащат чрез държавни таксови марки само ако това е изрично предвидено в нормативен акт. Министърът на финансите определя със заповед реда за унищожаване на държавните таксови марки.“.
  Политиката на държавата не може да се разполага само по линията на банковото обслужване, а трябва да се осигури възможност да се плаща в брой на място във всяко държавно учреждение.
  Държавата е големият тиранин, неглижираща конституцията на страната съгласно чл.4, ал.2 от същата като едностранно налага на гражданите услугите на банките, като се игнорират държавните таксови марки – ценни книги, заобикалящи банковите плащания, чрез които се реализират преки постъпления в бюджета от държавни такси.
  Следва философията на плащане на държавните такси да не е едностранчива т.е. само по банков път, безкасово или на банково гише, а трябва да се осигури възможност за преки постъпления в бюджета от плащане на ръка в държавните учреждения или с държавни таксови марки.

  Вероятно депутатите се облажват от комисионните, които плащаме като граждани. В това е съмнението, защото иначе нямаше да има промяна на чл.2 от Закона за държавните такси от 01.01.2012г..

 2. Най-после да се простави на дневен ред този рекет към българските граждани, осъществяван чрез съдействието на държавните институции, вкл. и на съдилищата. Още в началото на 2012 г. поставих пред българската общественост този въпрос в статия отпечатана във в-к „Преса“, бр. 45 от 16.02.2012г. под надслов: „Банковите такси рекетират гражданите“ / редакционно заглавие/..Тя е актуална и днес. „Посредничеството“ на банките е ненужен, узаконен рекет. От Освобождението ни такова чудо не е имало. Държавните такси за съдилищата са се заплащали с таксови марки и от постъпленията са построени съдебните палати в страната вместо да отиват в касите на банките. Сега съществуват и по-модерни начини, чрез които могат да се заплащат таксите – чрез постерминали. За повече аргументация вижте поста „Банковите такси и достъпът да правосъдие“ в блога ми http://goo.gl/6S88Tl

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.