Последни новини
Home / Законът / Захариева: Само израстването на качествени магистрати ще сложи край на чиновничеството в Темида

Захариева: Само израстването на качествени магистрати ще сложи край на чиновничеството в Темида

Defakto.bg

„До момента не съм направила нито един компромис с принципите си“, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред БНТ в отчет за 100-те си дни като министър на правосъдието.

„От първия ден аз и екипът ми трябваше да действаме изключително бързо и прецизно. За две седмици успяхме да предложим на Министерския съвет структура на Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, който утре ще проведе третото си заседание“, каза Захариева.

Най-добрите влизат във ВСС?

Министърът заяви, че срокът за приемане на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде спазен. Първата част от промените вече са приети на второ четене от правната комисия в парламента, очаква се тази седмица да бъдат приети и в пленарна зала.

„Благодаря на премиера Борисов и правителството за подкрепата и затова, че реформата в съдебната система е поставена, като основен приоритет“, заяви Захариева.

Любопитен бе прочитът как законовите промени ще променят към по-добро Висшия съдебен съвет. Според министъра те гарантират, че в правителството на съдебната власт – ВСС ще влязат най-качествените магистрати, а забраната за тайно гласуване и забраната за гласуване „въздържал се“ ще доведат до носене на пряка отговорност. „Разписано е и как се отзовават членове на ВСС от професионалната квота, което е ново. Въвежда се и нова система за атестиране, с уеднаквени правила“, каза министърът.

Това е така. Последните законови изменения, гласувани от правната комисия по идея на депутати от БСП и от Патриотичния фронт за второ четене обаче  поставят голяма въпросителна: дали занапред във ВСС наистина ще започнат започнат да влизат мотивирани професионалисти или пътят за „рахата“ на съдебните кадровици е открит. Поводът – комисията прие абсурден „антидискриминационен“ текст, според който членовете на ВСС занапред се изравняват по заплати с „тримата големи“ в Темида. И то не за друго, а защото законът им отнемал досегашната екстра да получават хонорари за участия в комисии.  Ако и пленарната зала подкрепи това законодателно предложение, печалбарството във ВСС става официално узаконено. Без оглед дали кадровиците работят мотивирано, прозрачно, почтено и как делата им отекват в оценките на магистратите и обществото.

На въпрос, какъв е начинът магистратите-чиновници да останат в миналото, правосъдният министър заяви, че  „системата може да се самоочисти само чрез назначения и кадрово израстване на качествени магистрати“.

По отношение на правомощията на министъра на правосъдието, свързани с дисциплинарната практика във ВСС, Захариева припомни, че министърът може да предложи магистрат за дисциплинарно наказание, но не може да участва в гласуването на Съвета. За пример даде последния казус с бившия заместник-председател на Софийски градски съд Богдана Желявска, която бе предложена за дисциплинарно наказание от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. „Решението за отказ на ВСС да й наложи наказание, според мен, не бе правилно и затова на свой ред обжалвах пред Върховния административен съд“, обясни Захариева.

Попитана какъв е пътят за реформа в прокуратурата, тя отговори, че  промяна в законодателството трябва да гарантира, че всеки прокурор взема решенията си само въз основа на закона, доказателствата и вътрешните си убеждения.

 

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Един коментар

 1. Тодор Бойчев

  Госпожо Захариева, благодаря ви за публикацията.
  Но, аз и още трима – четирима граждани имаме проблем с административни съдии от Административни съд Хасково, както и от Районен съд Хасково.

  Това, че не съм юрист от кариерата, не означава, че не усещам темите в съдебната власт. Смея да кажа, че сигналите до Теодора Точкова „валят“ срещу съдии от Административен съд Кърджали, Административен съд Хасково, даже и върховни съдии от Върховния административен съд. В един момент магистрат Точкова ще се окаже до стената. Може да се наложи дело срещу Инспектората към ВСС.

  Познавам добре „метрологията“ в съдебната сфера. Мога да измервам поведението на един магистрат.
  Меря, меря, но егото на някои съдии ще бъде „разстреляно“ от мен пред съда. Решен съм да го сторя.
  Аз имам достойнство и уважавам достойнството на другите.
  Но, предупреждавам, че магистрат Точкова може би ще има проблем с мен и още няколко души, ако не кастри своите колеги, да спазват Етичния кодекс на българските магистрати.
  Дисциплината на магистратите е под всяка критика.

  Има и административни ръководители. А аз работя със заявления за достъп обществена информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.