Последни новини
Home / Законът / Кунева защити антикорупционния си закон, съдиите й напомнят, че няма анализ  

Кунева защити антикорупционния си закон, съдиите й напомнят, че няма анализ  

Defakto.bg

„Корупцията се мери според усещането. Да, трябва да вземем мерки”, заяви вицепремиера Меглена Кунева пред Нова телевизия. И за пореден път защити  най- критикуваните текстове, които засягат анонимните сигнали.

Даваме на хората право да гласуват, а когато трябва да им дадем още едно средство в ръцете, за да направим държавата си по-добра, казваме: „Аааа, не! Това са някакви звънземни, които ще дойдат, много лоши хора, които ще започнат да клеветят съседите си”. Мисля, че това е абсолютно неправилно”, коментира тя.    Когато един човек може да даде достоверен сигнал, ще му дадем възможност да направи това, категорична е Кунева.

Законът давал всички гаранции за защита  на този, който бъде проверяван, а след това „вероятно  и разследван”.   Бъдещето антикорупционно бюро ще пресече антикорупционните практики, свързани с укриването на незаконно имущество, гарантира Кунева. Според нея тъкмо  заради това „много хора се притесняват и критикуват закона.”

В отговор на въпрос тя каза, че „Обект на закона ще бъдат и сина на президент  Георги Първанов, който  ще доказва откъде има пари за хотел, и имането на Делян Пеевски.  АБВ вече са декларирали подкрепа за закона, стана ясно от думите й.

Според нея думите на премиера Бойко Борисов, че за разлика от Румъния в България няма осъдени за корупция, защото няма корумпирани, са извадени от контекста. „Премиерът казва, че в Румъния осъдените  са общо взето политици. Точка.“

Само, че „точката“ по въпроса  сложи Борисов преди две седмици  в студиото на Нова телевизия- на въпрос как ще коментира  критиката на ЕК за липсата на осъдителни присъди по високите етажи премиерът и кога ще стигнем румънците,  министър  председателят отговори:“Ние сме ги изпреварили отдавна! Във всяко едно отношение, във всяко едно отношение!“  Е, кога?, поискаха журналистите уточнение и получиха уникален отговор:“ Това , че техните министри крадат, и са ги хванали, и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова, не виждам българи да бягат за Румъния“. Е, сега „моя“ президент в Македония ли да търси убежище, зададе риторичен  въпрос министър председателят.

Новият антикорупционен закон може да бъде доусъвършенстван, но трябва да бъде изяснена целта му, заяви в неделя пред БНР зам.-председателят на Върховния касационен съд Дария Проданова , която е ръководител на комисията от върховни съдии, които анализираха  проектозакона на вицепремиера Меглена Кунева.

В становището на съдиите се казва, че бъдещото антикорупционно бюро ще концентрира много власт, което в комбинация с възможността за подаване на анонимни сигнали и някои неясни термини в проекта, създава възможност за произвол, натиск, политически атаки и популизъм.

Миналата седмица, в отговор,  вицепремиерът защити анонимните сигнали, които бяха критикувани от ВКС, като практика на ОЛАФ.

Съдия Проданова обясни, че с колегите ѝ са дали становище по проекта именно по искане на Кунева от 11 март.

Зам.-председателката на ВКС подчерта, че новият антикорупционен закон на практика събира в едно няколко действащи закона – за гражданската конфискация, за конфликта на интереси, за публичния регистър. Върховните съдии са установили, че това се прави без да е направен анализ от ефикасността им.

„Изрично в становището сме посочили, че няма такъв анализ от дейността по предходните закони.  Колегите, които разглеждат тези спорове, са видели как се въртят кухи съдебни производства по закона за отнемане на имуществото, които не довеждат до нищо, които генерират напрежение, които след това евентуално дават възможност според Закона за отговорността на държавата, обидените, нека да ги наречем лица, да съдят държавата да им заплати обезщетение“ , обясни съдия Проданова.

И посочи: „Точно това сме искали да обърне внимание вносителят на законопроекта. Да надгради и да се поучи от кухите процедури, които са действали досега и да създаде нещо действащо, нещо, което да доведе до резултат, защото в противен случай би се получило самоцелно събиране на данни и самата проверка би могла да се превърна в санкция, без тя да стигне до съд, където в спорно производство би могло да се установи каква е истината“.

Тя подчерта, че становището е изготвено именно от върховни съдии, които гледат делата за конфискация и които ще трябва да се произнасят по исковете на лица, които са ощетен от „тази предхождаща куха проверка, която не е довела до резултати, ако е увредила

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.