Последни новини
Home / Законът / От 1 април – нови правила за съдийската натовареност

От 1 април – нови правила за съдийската натовареност

Defakto.bg

От 1 април влизат в сила правила за оценка на натовареността на съдията, съобщиха от ВСС. Те са приети с решение на Висшия съдебен съвет на 16 декември м.г. Основен принцип е, че натовареността се отчита на базата на времето, нужно за разглеждане на различни групи казуси – метод, използван в Германия, Австрия, Холандия, Швейцария, САЩ. По тях работи комисията по натовареността на ВСС начело с Калин Калпакчиев, в процеса бяха изготвени куп анализи от експерти.

С правилата се въвеждат норми за определяне на годишното разполагаемо време на съдията, което ще се отчита чрез информационната система за управление на натовареността и ще позволи определяне на границите на натовареност на съдията. В системата се определят и процентите за намалена натовареност на председателите и заместник-председателите на съдилища, както и на другите съдии, които изпълняват допълнителна дейност, извън разглеждането на делата.

След постъпили възражения от съдии съветът е приел и няколко промени в правилата, основно редакционни и уточняващи. Така например ясно е разписан редът за определяне на натовареността на председателите и зам.-председателите на съдилищата, както и как се отчита натовареността при отвод на магистрат.

Ето какво се казва още в съобщението на ВСС:

„Важно се да се подчертае, че Правилата се базират на приетата през 2013 г. от ВСС методология за изследване на натовареността и проведеното на нейна основа емпирично изследване в цялата страна. Всички съдии бяха поканени да се включат в него, а участваха 1100 от тях – повече от 60% от съдиите в България.

Методологията и изследването на натовареността отчитат съвременните тенденции на модела за оценка на натовареността и претеглена натовареност, които се прилагат във водещи съдебни системи на Европа и Северна Америка.

Много от съдиите изразяват притеснения, че коефициентите за тежест на делата не отразяват справедливо работата на съдиите по тях – според едни коефициентите са занижени, а според други са надценени. Коефициентите за тежест са резултат от емпиричното изследване, проведено по всички правила на науката и с отчитане на мнението на повече от 60 % от съдиите. В бъдеще вече определените коефициенти и изградената система могат да бъдат изменяни. Промените са неизбежни, защото законодателството се променя, структурата и обемът на постъпващите дела също. След 1-2 години може да се окаже, че времевите стойности не отразяват реалната практика и тежестта на делата се е изменила. И това не е проблем на изследването или оценката на съдиите. Когато има достатъчно събрана адекватна статистика в рамките на вече работеща електронна система за оценка на натовареността и разпределение на делата, могат да се правят анализи и да се коригират стойности, групи дела и т.н. Съдействието на самите съдии също е важно. Могат да се правят допълнителни наблюдения за времевите ресурси от самите съдии при налагащи се промени. Все пак това е разработена система в полза на съдийската работа и трябва да се грижи преди всичко за равномерното натоварване на съдиите. В такава система експертите са самите съдии.

Към днешна дата е разработена цялостна и обособена централизирана информационна система за регистриране и управление на информацията за натовареността на съдите и съдилищата. Функционалността на системата позволява дефиниране на групи дела, техния коефициент за сложност, критериите за коригиране на коефициента за сложност, както и цялата общосистемна информация нужна за регистриране сложността на делата и натовареността на съдията.Системата предоставя модул за справки, който да реализира справки за натовареността на съдиите в рамките на определен период по групи дела. Целта е работата на разпределящия съдия да бъде сведена до минимум, още повече, че той може да бъде подпомогнат в част от тази дейност от съдебен служител.

Отлагането на действието им е неприемливо, тъй като набирането на необходимата информация за тежестта и сложността на делата е необходимо да се случи, колкото е възможно по-бързо. ВСС ще извършва постоянно наблюдение върху приложението на правилата и при необходимост ще предприема съответните корекции с цел тяхното подобряване. Приложението на Правилата ще бъде подпомогнато от информационната система за управление на данните за натовареността. Тази информационна система е самостоятелна част от Централизираната система за разпределение на делата и няма да затруднява процеса по случайно разпределение. В близките дни Комисията по натовареност ще разпространи подробни инструкции за работа с новата информационна система.

Случайното разпределение на делата ще се извършва между групите, които са възприети в съдилищата до момента. Използването на групите за сложност на делата и за целите на случайното разпределение не е задължително, а е оставено на преценката на съдилищата. Това ще позволи отчитането на спецификите на всеки орган на правораздаване”.

Правилата за оценка на натовареността на съдиите можете да прочетете тук.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.