Последни новини
Home / Избрано / Рахатът на кадровика

Рахатът на кадровика

Defakto.bg

Новият представляващ Висшия съдебен съвет Димитър Узунов (освен с друго) стана паметен с разочарованието си – да си кадровик не бил чак такъв рахат!

На една ръка разстояние

Не е прав господин Узунов – една ръка разстояние дели членовете на съвета от пълния рахатлък. На път е дружно да им го осигури дружна депутатска коалиция от ГЕРБ, патриоти, демократични центристи, ДПС, БСП. Цитираното войнство ентусиазирано подкрепи в правна комисия абсурдната идея заплатите на кадровиците занапред да са равни на „тримата големи” в Темида, инак кадровиците били дискриминирани. Остава пленарната зала да каже „да” и рахатлъкът на ВСС му е в кърпа вързан. И на този, и на следващите. Каквото и да вършат, както и да безобразничат, колкото и да ги ругаят магистрати и граждани, членовете на съвета всеки месец ще прибират в джобовете си средно по 6864 лв., според изчисленията на „Правен свят”. Независимо от това какво са свършили.

Дай боже всекиму подобна нищета

Няма спор – не е редно онези, от които зависи съдбата на съдиите, прокурорите и следователите в държавата, да са бедни. Опасно е даже – бедният човек не е независим, рискът да напълни канчето срещу „услуги” е голям. Но бедни ли са кадровиците? Дай боже всекиму подобна нищета!

Равносметката е проста – по закон те вземат основна заплата на върховни съдии – в момента 3493 лв. Към нея се прибавят по 2 % за всяка прослужена година в Темида, максимумът е 40 %, гарантиран за мнозинството във ВСС, отдавна надхвърлило 20 г. трудов стаж. Сумата става 4890 лв. А към нея има и трета екстра – още 35 % отгоре за участие в комисии. Равносметката – заплатата на кадровик е 6100 лв.

Но, о ужас!, може да НАМАЛЕЕ – промените в съдебния закон премахват парите за комисии. Защото не се полагат екстри за работата, за която се взема и заплата. За вносителите на промените от Министерството на правосъдието, както и за гражданите, това може да е логично и справедливо. За кадровиците обаче е ДИСКРИМИНАЦИЯ в чиста форма (само не се разбра по пол, възраст, социално положение или религия, ама нейсе!). И бързо си намериха приятели и съдружници в парламента, готови да поправят въпросната несправедливост. Няма да оставят клетниците от ВСС да преживяват с мизерните 4890 лв на месец. Добри хора, истински приятели!

На пазар за „наши” хора

Със забавното – дотук. Авторитетни юристи предупредиха – произволните упражнения със заплатите на ВСС са недопустими, размерът на възнагражденията трябва да се движи по железни правила. И го илюстрираха с примерите на Великобритания, Франция, цитираха дори решение от парламентарната история на някогашната ФРГ.

Слагането на знак на равенство между съдебните кадровици и председателите на двата върховни съда и главния прокурор е противоконституционно и обръща държавата с главата надолу, биха тревога капацитетите. Не защото едните са задължително лоши, а другите – задължително добри. Особено в случая подобни сравнения са неуместни. А защото в йерархията на държавата (на всяка държава!) постовете се подреждат според отговорностите си, размиването на парадигмата вещае само хаос и произвол. И людете на властта, най-паче депутатите със солиден стаж, добре го знаят.

Защо е тогава тази милозливост? Обяснението не е красиво –защото така се пазаруват „наши” хора във всяка власт, така се коват редиците на задкулисието. Циничното е, че избраниците от ДПС и БСП, които страстно се опълчваха срещу зачертаването на тайния вот при кадруването в Темида и вещаеха политико-управленски натиск върху свободната воля на ВСС, сега щедро му раздават благини с държавната пара. Без помен от задни помисли, разбира се. Хич не са невинни и от ГЕРБ – напротив, най-виновни са – те диктуват решенията като стожер на мнозинството. Важи и за присъдружните патриоти.

А ВСС скромно мълчи. Акцията на приятелите-депутати навръх второто четене на закона му спести даже конфуза да пише становище полагат ли му се подобни благини.

И всичко това в момент, когато съдебният съвет става все по-безразличен към правилата, реформата не го плаши и си разиграва коня, както си иска. А гражданите пълнят улиците с шествия за правосъдие.

Все пак време за разум има – още ден-два. Докато промените в съдебния закон влязат в пленарна зала. Чакаме избора: реформата или рахата?

About Елена Енчева

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.