Последни новини
Home / Законът / Атанас Атанасов: Ако съдебният закон не бъде приет в оригиналния му вид, съдиите няма да участват като експерти в държавни органи

Атанас Атанасов: Ако съдебният закон не бъде приет в оригиналния му вид, съдиите няма да участват като експерти в държавни органи

Defakto.bg

Единствено АБВ са откликнали на поканата на Съюза на съдиите за дебат преди гласуването на промените в  Закона за съдебната власт.

Това стана ясно от интервю на  председателя на Съюза на съдиите Атанас Атанасов пред БНР.

Политическа партия АБВ декларира, че те ще подкрепят законопроекта във вида, в който той е внесен, в който е предвидено, че гласуването на колегите от ВСС по кадрови и дисциплинарни въпроси ще е явно, че мнозинствата ще са такива, че да могат съдиите, избрани от съдии, съответно в съдийската колегия, заедно с председателите на двата върховни съда, да могат да формират мнозинство.

Проектозаконът, който предвижда разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия и пряк избор на членове на ВСС от магистратите, мина през правната комисия и предстои да влезе в пленарната зала тази седмица. Съдиите обаче се притесняват, че може да не бъде приет в оригиналния му вид, коментира Атанасов:

Независимо че миналата седмица, при разглеждане на законопроекта в правна комисия, с мнозинство беше одобрен проектът, както е внесен, не изключваме възможността в парламентарна зала да бъде прието друго от мнозинството от народните представители.

Съдиите може да откажат да участват като експерти в различни държавни органи, ако позицията им не бъде чута и бъде приет друг текст, предупреди юристът:

Законодателните изменения са в правомощието на НС. Ние участваме в качеството си на експерти, на представители на професионалната общност, в целия процес по изготвяне на необходимите промени. Ако обаче забележим, че тези усилия са напразни, ще преосмислим участието си, както в Съвета, така и във всички други дейности, които подготвят решенията на народните представители.  Защото това, което те дължат при всяко едно положение, е мотивировка на начина, по който приемат своите законодателни решения. Когато те не са съгласни с това, което е предложено, било от вносителя, било от експертите, би следвало това да има разумно обяснение.

Атанасов каза,че в  професионалните  среди се гледа с неодобрение на решението на правната комисия да предложи членовете на ВСС да получават заплати като на „тримата големи“ в Темида.  Освен, че няма никаква предварителна обосновка, това решение е и противоконституционно, категоричен бе шефът на ССБ.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.