Последни новини
Home / Законът / Главният инспектор и административните съдии срещу правилата за натовареност

Главният инспектор и административните съдии срещу правилата за натовареност

Defakto.bg

Правилата за оценка на натовареността на съдиите имат маса недостатъци и не могат да се прилагат в този им вид от 1 април. Това заявяват в становища до ВСС днес главният съдебен инспектор Теодора Точкова и Асоциацията на административните съдии. Те приканват задействането на правилата да се отложи.

Правилата за имзелването на натовареността на съдиите са приети с решение на ВСС през декември 2015 г. Те залагат на методология, свързваща тежестта на казусите с усредненото време за тяхното решаване. По този алгоритъм се рабоги в Германия Холандия, Швейцария, САЩ. Отделно е разработена и централизирана система за измерването на натовареността, свързана с тази за случайното разпределение на делата. Засега обаче едновременното прилагане и на двете не е задължително и ще става по усмотрение на административните ръководители. А миналата седмица съдебният съвет прие редакционни поправки в правилата именно по настояване и на административните съдии. Шефът на комисията по натовареността Калин Калпакчиев бе категоричен – правилата са изработени след допитване, в което са участвали 60 % от съдиите и по-нататъшното им отлагане не е възможно. Но увери – практиката сигурно ще наложи усъвършенстване на правилата.

„Приетите правила породиха напрежение в цялата система на административното правораздаване срещу начина, по който бяха изработени и приети, както и усещането за непознаване, недооценяване и предубедено отношение към работата на административните съдии.

Тези правила неглижират значението, което разкрива съюзният правен ред и спазването му по смисъла на Учредителните и Присъединителният договор на България към ЕС. Те бяха изготвени и приети прибързано, без да има предварително оповестяване и разясняване, без да е предоставен разумен срок за тяхното обсъждане, без да са изискани становища”, се казва в становището на Асоциацията на административните съдии от днес.

„След подробно запознаване с въпросните правила изразявам сериозното си притеснение, че те единствено формално заявяват за свой принцип обективността и справедливостта при оценка натовареността на съдията, а оттам и на конкретния съд”, заявява на свой ред главният съдебен инспектор Теодора Точкова. И напомня, че резултатите ще бъдат ползвани като аргумент при прекрояването на съдебната карта в България. В същото време, според Точкова (доскоро шеф на административния съд в Хасково) правилата за натовареността облагодетелстват окръжните съдилища за сметка на административните.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.