Последни новини
Home / Законът / Главният инспектор и административните съдии срещу правилата за натовареност

Главният инспектор и административните съдии срещу правилата за натовареност

Defakto.bg

Правилата за оценка на натовареността на съдиите имат маса недостатъци и не могат да се прилагат в този им вид от 1 април. Това заявяват в становища до ВСС днес главният съдебен инспектор Теодора Точкова и Асоциацията на административните съдии. Те приканват задействането на правилата да се отложи.

Правилата за имзелването на натовареността на съдиите са приети с решение на ВСС през декември 2015 г. Те залагат на методология, свързваща тежестта на казусите с усредненото време за тяхното решаване. По този алгоритъм се рабоги в Германия Холандия, Швейцария, САЩ. Отделно е разработена и централизирана система за измерването на натовареността, свързана с тази за случайното разпределение на делата. Засега обаче едновременното прилагане и на двете не е задължително и ще става по усмотрение на административните ръководители. А миналата седмица съдебният съвет прие редакционни поправки в правилата именно по настояване и на административните съдии. Шефът на комисията по натовареността Калин Калпакчиев бе категоричен – правилата са изработени след допитване, в което са участвали 60 % от съдиите и по-нататъшното им отлагане не е възможно. Но увери – практиката сигурно ще наложи усъвършенстване на правилата.

„Приетите правила породиха напрежение в цялата система на административното правораздаване срещу начина, по който бяха изработени и приети, както и усещането за непознаване, недооценяване и предубедено отношение към работата на административните съдии.

Тези правила неглижират значението, което разкрива съюзният правен ред и спазването му по смисъла на Учредителните и Присъединителният договор на България към ЕС. Те бяха изготвени и приети прибързано, без да има предварително оповестяване и разясняване, без да е предоставен разумен срок за тяхното обсъждане, без да са изискани становища”, се казва в становището на Асоциацията на административните съдии от днес.

„След подробно запознаване с въпросните правила изразявам сериозното си притеснение, че те единствено формално заявяват за свой принцип обективността и справедливостта при оценка натовареността на съдията, а оттам и на конкретния съд”, заявява на свой ред главният съдебен инспектор Теодора Точкова. И напомня, че резултатите ще бъдат ползвани като аргумент при прекрояването на съдебната карта в България. В същото време, според Точкова (доскоро шеф на административния съд в Хасково) правилата за натовареността облагодетелстват окръжните съдилища за сметка на административните.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.