Последни новини
Home / Законът / Етичната комисия на ВСС вика Калоян Топалов. Очаквано

Етичната комисия на ВСС вика Калоян Топалов. Очаквано

Defakto.bg

На 18 април председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов е извикан за изслушване етичната комисия на ВСС, съобщиха от съдебния съвет. Поводът на пръв поглед е невинен –преписка, образувана по сигнал за едно конкретно дело. Въпросната преписка обаче придоби гласност и мощ след трагичен случай – самоубийството на съдията, решил конкретната преписка. И, въпреки първоначалните отрицания на шефа на комисията Ясен Тодоров, проверката очевидно е на път да прерасне в генерална проверка срещу новото ръководство на СГС. Уви, очаквано.

За какво става дума? Сигналът до етичната комисия първоначално е подаден във връзка с решението на командирования в СГС съдия Цветан Ценов да регистрира решението на мюсюлманското вероизповедание за повторен избор на Мустафа Хаджи за главен мюфтия. След като на 18 февруари магистратът Ценков сложи край на живота си обаче преписката се окървави и обрасна с твърдения за оказван върху него натиск, довел до крайното решение. Почернените родители заявяваха пред медии, че синът им е бил под напрежение, без да имат обяснение за причината. Прокуратурата образува задължителното в тези случаи дело, което още не е приключило. Но и ВСС се зарови в случая.

Веднага след смъртта в изявление до медиите Калоян Топалов ги прикани да уважат скръбта на родителите и да не издевателстват с това. Обясни също, че Цветан Ценов е командирован в СГС по негова покана и малко преди трагичния си край сам е пожелал прекратяване на командировката.

Днес майката и бащата на съдия Ценов бяха изслушани от етичната комисия на ВСС. А пресцентърът на ВСС съобщи:

„На извънредно заседание днес Комисията по професионална етика и превенция на корупцията изслуша Маша Стоянова и Стефан Ценов Стоянов /родители на починалия Цветан Ценов, съдия от Софийски районен съд/, във връзка с образуваната проверка по сигнал на Стефан Стойков и Николай Панков.

Комисията взе решение на 18 април 2016г. да бъдат поканени за изслушване председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов, съдия Радостина Данаилова, ръководител на Търговското отделение в СГС, както и съдията, с когото Цветан Ценов е работил в един кабинет.

На брифинг пред журналисти, председателят на КПЕПК г-н Ясен Тодоров заяви, че по решение на Комисията е поискано да бъде предоставена информация за хода на досъдебното производство, образувано във връзка със смъртта на Цветан Ценов.  Комисията по професионална етика и превенция на корупцията възложи на Дирекция „Публична комуникация и протокол” да обобщи медийните публикации във връзка с кончината на съдия Ценов, както и твърденията и изказванията на председателя на СГС пред медии, в които според родителите на Ценов има сериозни противоречия”.

По време на изслушването родителите на съдия Ценов не са правили заявления за оказван върху него натиск от ръководството на СГС изобщо и от Калоян Топалов в частност, категорични бяха пред De Facto Legal членове на комисията. Соред тях майката и бащата също търсят обяснение за трагичния край на детето си.

Но знаци, че този случай ще бъде използван срещу Топалов и екипа му се появиха веднага след кончината на Ценов – отбрани медии се надпреварваха да твърдят, че председателят на СГС има пръст в гибелта на съдия Ценов.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.