Последни новини
Home / Законът / Обвиниха четирима за взрива в Миджур

Обвиниха четирима за взрива в Миджур

Defakto.bg

Прокуратурата е повдигнала обвинение на четирима души за взрива в завод „Миджур“ в село Горни Лом от октомври 2014 година. Изключено е  умишлено взривяване, както и възможността взирвът да е причинен от външен  на завода  човек.  Инцидентът, при който загинаха 15 души, а трима бяха ранени, е бил предизвикан от случайно възникнало възпламеняване поради пълно неспазване на правилата за съхраняване на взривни вещества.

Това стана ясно на  брифинг, даден от главния прокурор Сотир Цацаров и директора на националното следствие Евгени Диков.

Обвиняемите са проф. Валери Митков, който е проектант на цеха, инженер Палма Иванова, която е инспектор по безопасни условия на труд, и две длъжностни лица – от Министерството на икономиката – Ивелина Бахчеванова, и бившият директор на областната служба КОС към МВР Божидар Василев.

Разследването още не е приключило. В рамките на започналото следствие са били разпитани свидетели от София, Видин и в Горни Лом.

Иззети са множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхното обезвреждане, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“.

Разследването още не е приключило.Материалите по досъдебно производство са 160 тома.

В разследването са участвали 19 следователи, разпитани са над 50 свидетели, назначени са  20 съдебно-медицински експертизи, 120 експертизи на ДНК и още десетки други експертизи.

Взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от БАН, е най-важна за разследването.

Направена и ситуативно-техническа експертиза, каквато е правена и по досъдебното производство за атентата в Сарафово, пожаро-тежническа експертиза, както и техническа експертиза за вида и състава на боеприпасите.

Цацаров уточни, че са проведени два пъти експериментални взривявания със същия тип боеприпаси на полигона „Змейово“ и на територията на завода „Миджур“.

Главният прокурор припомни, че при взрива има 15 загинали, трима ранени и нанесени щети за над половин милиион лева.

През 2010 година в завода е имало подобен инцидент заради неспазване на правилата за утилизация и безопасност, но тогава не е имало жертви.Обвинителният акт ще бъде внесен до 30 дни, или поне на този срок се надява главният прокурор Сотир Цацаров. През декември Цацаров заяви,че  обвинението ще бъде внесено скоро.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.