Последни новини
Home / Законът / Правителството прие закона „Кунева“

Правителството прие закона „Кунева“

Defakto.bg

Правителството е приело антикорупционния закон, нашумял като закона „Кунева”.  Той  създава нов единен орган и нова процедура за отнемане на противозаконно придобито имущество, съобщи правителството, цитирано от Дневник.
В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро обединяваше три органа – Комисията за конфликт на интереси, Боркор и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвидено е, че Бюрото се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. То ще има  териториални структури, а служителите му ще минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф, пише в съобщението на правителството.
Бюрото ще може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна, ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства. Допълнително са включени няколко категории лица в системи с повишен корупционен риск. Добавени са и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.
Вече те ще подават само една декларация за имущество и интереси пред единния орган, вместо различните декларации, подавани сега пред различни органи.
Магистратите ще  подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС,
При несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на проверка на имущественото състояние

Разширен е кръгът на обстоятелствата, които  лицата на  висши публични длъжности, ще са  длъжни да декларират. Предлага се занапред те да декларират  чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които ползват повече от 3 месеца, както и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.

Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършили пълнолетие деца.  Новост в закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство. Законопроектът предлага и легална дефиниция на понятието –  съжителство на съпружески начала, продължило повече от две години.

Задълбочени проверки ще се образуват при несъотвествие при проверката на декларацията за имущество и интереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси и при сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка.

Предвидени са допълнителни гаранции срещу възможна злоупотреба със сигналите.

Законопроектът предлага промени в процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество. Предлага се „значителното несъответствие“ между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега – 250 хил. лева.

Миналата седмица петима върховни съдии предупредиха, че някои текстове в закона създават риск от произвол и произвеждане на доносници. Съдиите са категорично против задействането на проверките по анонимни сигнали, разпоредба която Кунева ревностно защитава.  Петимата посочиха ред неудачни решения, включително неправомерни намеси в личната сфера на граждани, неясна терминология, допускане на анонимни сигнали и възнаграждения за доносите. Съдиите отбелязаха,  че наред с неизяснения докрай термин „необяснимо богатство” законът  отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм.

Една от важните липси в закона, казаха те, е липсата на  търговията с влияние, която е  вид корупционно или корумпиращо престъпление.  Магистратите се обявиха и против предложението да се дават награди за сигнали, защото това  стимулира доносничество.  Дни преди магистратите,  проектът бе критикуван и от „Програма Достъп до информация.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.