Последни новини
Home / Законът / България ще плати 109 703 евро заради операция „Октопод“

България ще плати 109 703 евро заради операция „Октопод“

Defakto.bg

Общо 109 703 евро обезщетение ще плати България за емблематичната операция „Октопод“ на вътрешния министър Цветан Цветанов. Това реши Евросъдът по правата на човека в Страсбург по три дела – „Стоянов и други срещу България“ (заведено от братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците), „Алексей Петров срещу България“ и „Петров и Иванова срещу България“ (заведено от Антон Петров-Хамстера и Красимира Иванова).

Допуснати са драстични нарушения на четири текста от евроконвенцията – забраната за изтезания (чл.3), презумпцията за невиновност (чл. 6, параграф 2), зачитането на личния и семейния живот (чл. 8) и правото на ефективни средства за защита (чл. 13), категорични са евросъдиите.

Дотук държавата вече плати 94 000 евро за други две знаменити цветанови операции – „Медуза“ и „Касоразбивачите“. Освен за полицейщината, обезщетенията са и за публичните изявления на бившия МВР-шеф, чел присъди преди съда.

Сега дойде ред на най-шумната и първа по време акция „Октопод“, която трябваше да сломи гръбната на организираната престъпност. В ранните часове на 10 февруари 2010 г. маскирани и въоръжени спецполицаи нахлуха в домовете на Алексей Петров, братята Стоянови и други. Шумните арести бяха филмирани, пресцентърът на МВР разпространи кадрите на тръшнатия на земята Алексей Петров. Подобни на случая с Борислав Гуцанов в операция „Медузи“, при нахълтването в дома на Йордан Стоянов въоръжените и маскирани полицаи „неутрализират“ невръстните му дъщери и съпругата. Така е постъпено и със семейството на Пламен Стоянов, двамата братя са изкарани на улицата полуголи.

Дамбовците бяха пуснати от съда още през февруари 2010 г., а арестът оценен като незаконен. Алексе Петров излезе на свобода през октомври 2010 г. Заради започналата процедура и за конфискация, бяха запорирани солидни активи на Дамбовците. Наказателното дело срещу тях вече е прекратено, запорите – отменени.

Самият процес „Октопод“ пък тръгна отначало миналата година след уволнението на Румяна Ченалова.

България е осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на Йордан Стоянов и семейството му. Обезщетението за Пламен Стоянов и семейството му е 30 000 евро, като се добавят и общо 5000 евро разноски. Алексей Петров ще получи 6000 евро обезщетение и 3703 евро за разноски. Антон Петров-Хамстера получава 5000 евро, Красимира Иванова – 10 000 евро.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.