Последни новини
Home / Законът / Парламентът  качи заплатите във ВСС на 6 864 лева

Парламентът  качи заплатите във ВСС на 6 864 лева

Defakto.bg

Не е нормално членовете на ВСС да взимат по-големи заплати от съдии, прокурори и следователи във върховните съдилища, заяви министър Захариева.

Занапред членовете на ВСС ще получават над 6864  лв. месечни възнаграждения плюс две средни заплати годишно за облекло.  За този скромен резултат гласуваха 81 народни представители, против бяха 11, въздържали се – 18. Това стана при приемането на второ четене на  Закона за съдебната власт.

Привилегията кадровиците да получават заплати равни на председателите на двата върховни съда и главният прокурор подкрепиха народните избраници от  ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ,  ПФ, против бяха от Реформаторския блок.

Досега членовете на ВСС  получаваха заплати на  съдии от върховните  съдилища.  А именно – основна заплата 3493 лв. Към нея се добавяха  2% за всяка прослужана  година в Темида, максимумът е 40 %, гарантиран за мнозинството във ВСС, надхвърлило 20 г- стаж.

Към сумата от 4890 лв.  се прибавяше още 35 % отгоре за участие в комисиите, или заплата на член на ВСС е 6100 лв.  Със закона отпадна добавката за участие в комиисии,  но заплатите като се изравниха с тези на „тримата големи” в съдебната власт, в последна сметка бяха сериозно увеличени.

Предложенията за сиромахомахомилската поправка в правната комисия внесоха депутати от БСП и Патриотичиня фронт, а днес, четвъртък,  левите мълчаха, но  ГЕРБ страстно воюва за предложението им.

Без аргументи БСП вдигна топката, а ГЕРБ майсторски вкара дузпа в сърцето на конституцията.

Напразно Мартин Димитров от РБ чакаше отговор на въпроса – защо като преди два месеца искахте оставката на този ВСС, сега  им увеличавата заплатите. С пренебрежение към депутатите от БСП, той заяви,  че от тях не очаква нито изказвания, нито отговори,  но се чудеше кой даде знак на ГЕРБ  да подкрепи това предложение.

Пари се дават за свършена работа, а този ВСС сътвори цунами от скандали, каза  Методи Андреев , единственият депутат от ГЕРБ, който заяви, че няма да подкрепи новите заплати във ВСС. „Свидетели сме на най-лошата ефективност от години наред в  работата на ВСС“, каза той.

Емил Димитров (Ревизоро), един от вносителите  на предложението за по-високи  заплатие във ВСС ,  съзря в критиките по медиите некомпетентност и налагане на имуществен ценз на кадровиците.  Димитров  обвърза размера на заплатите като критерии за висок морал на членовете на ВСС. „  Правим промените, за да  влизат във ВСС хора с високи морални качества, а не клошари”, категоричен бе той.

Опит за обидно внушение бе завършекът на изказването му, според което колелото на история се върти „от педалите”, но сега „ние депутатите”,(очевидно нe „педалите”)  трябва да си свършим работата.

Шефът на правната комисия Данаил  Кирилов не можа да даде конкретно обяснение с колко и защо се увеличават възнаграждения , но бе категоричен, че ВСС е орган който  отговаря за независимостта на Темида. Той  също смяташе, че високите заплати са сред гаранциите за това. Обясни, че по-големите пари ще се заплащат от вече отпуснатия  бюджет на съдебна власт. Кирилов призова „да не се четат свободни изчисления в медиите, които нямат нищо общо с математиката“, очевидно визирайки сметката, публикувана от „Правен свят“, според която увеличените възнаграждения ще станат близо  7000 лв.
От изявлението на  Кирилов се разбра, че увеличението е вид „компенсация“ заради предложението на Министерството на правосъдието членовете на съвета да не получават допълнително възнаграждение за участието си в комисиите. Поясни, че “ По искане на Съюза на съдиите и в дебатите в Съвета за съдебна реформа ние единодушно приехме, че трябва да отпадне компонентът допълнително възнаграждение за участие в комисии от възнаграждението на членовете на ВСС. Тук няма да коментирам странно или нестранно е защо едни съдии искат намаление на възнаграждението на други съдии, които сега временно са им началници“, заяви Кирилов.  Затова възникнал въпросът трябва ли или не трябва да се влошава статутът и положението на членовете на ВСС.
„Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни, зле платени?  Утре как ще попълним състава на ВСС с качествени магистрати?, драматично разтревожен бе Кирилов.  Увеличените  възнагражденията ще важат и за сегашния ВСС, чиито мандат изтича през 2017 г.  Кирилов не отговори на въпроса – защо член на ВСС ще  получава по-висока заплата от министър председателя, въпреки призива на Борисов, че това е нередно.

Атанас Атанасов от ДСБ, който обяви текстът за „лобистки“ призова депутатите да гласуват по съвест „ да не станем вкупом непотребни”.Не го чуха.

В кулоарите на парламента министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че според нея не е нормално членовете на ВСС да взимат по-големи заплати от съдии, прокурори и следователи във върховните съдилища.

В съответствие с  конституционните промени от миналата година бе прието  Висшият съдебен съвет да се подели на съдийска и прокурорска колегии, а правомощията си да осъществява чрез пленум от всички членове.
Съдийската колегия ще има  14 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС), шестима, избрани пряко от съдиите, и шестима избрани от парламента. Прокурорската колегия ще е с 11 членове, сред които главният прокурор, четирима, избрани пряко от прокурорите, един, избран пряко от следователите, и петима, избрани от парламента.
Народното събрание ще избира всеки член на ВСС поотделно с квалифицирано  мнозинство две трети от депутатите.  Членовете на ВСС от квотата на съдебната власт ще се избират пряко чрез тайно гласуване съответно от съдиите, от прокурорите и от следователите.

С 92 гласа „за”, 41-„против” и 5-„въздържал се”, парламентът  гласува хчленовете на Висшия съдебен съвет да взимат решенията си с явно гласуване.  Пленумът на ВСС  ще приема решения за прекратяване на мандата на изборен член на съвета с  мнозинство не по-малко от 17 гласа.  Същото мнозинство се изисква и при предложение до Президента за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

За всички останали решения се изисква обикновено мнозинство – повече от половината от присъстващите членове. Решенията на колегиите във ВСС, които са свързани с назначаване, повишаване, преместване и освобождаване от длъжност на магистратите, трябва да се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа за Съдийската колегия и не по-малко от 6 гласа за Прокурорската. Същото мнозинство се изисква при правенето на периодични атестации на съдиите, налагането на дисциплинарния наказания и назначаване на административни ръководители на съдебните институции. За всички останали решения се изисква мнозинство повече от половината от присъстващите членове на ВСС. Направените промени задължават ВСС да провежда своите заседания публично, с пряко излъчване в интернет, освен в случаите, когато се обсъжда налагане на дисциплинарно наказание на магистрат или се разисква документ, който съдържа класифицирана информация.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Един коментар

 1. Тодор Бойчев

  Решението е едно единствено правилно!
  Нов обществен договор!
  Закриване на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд! Там, в тези съдилища не се работи в посока на чл.4, чл.5, чл.6 и чл.117 от Конституцията, а напротив.
  Върховните магистрати в голямата си част не служат на Конституцията, а я погазват.
  Правото буксува, а справедливост не се ражда!
  Питаме се, защо е тогава конституцията на страната?
  Достойнството на един магистрат не е в неговата заплата, а в неговите актове.
  Ако трябва да определям заплатите на магистратите, на някои не бих дал и минималната работна заплата!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.