Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет гласува „с отвращение” местене на административни съдии

Съдебният съвет гласува „с отвращение” местене на административни съдии

Defakto.bg

След разгорещен дебат за спазването на закона ВСС гласува размествания на административни съдии. В резултат на това Административен съд-София-град получи четири нови попълнения от Пловдив, Перник и две от Варна. Във Велико Търново отидоха също двама варненски съдии. А двама от Добрич пък се преместиха в морската столица.

„Гласувам, но с отвращение”, обобщи настроенията на част от кадровиците Галина Карагьозова.

Любопитното е, че административните съдилища очевидно излизат на мода. Освен че депутати силно се загрижиха за разтоварването им от дела и написаха промени в АПК, вчера именно административните съдии в нарочна декларация настояха да се отложат правилата за измерване на съдийската натовареност като несправедливи спрямо тях.

Няма да си ги нося вкъщи

На заседанието днес ставаше дума за премествания по чл. 194 от Закона за съдебната власт. Текстът предвижда при закриване на щатове в един орган на съдебната власт ВСС да увеличи щатовете в друг и да преназначи на тях магистратите без конкурс. Правилата, изработени от самия съвет, обаче задължават това във всички случаи да става след анализ на натовареността.

Интригата се завъртя покрай столичния административен съд и местенето на четирима магистрати отдругаде там. А председателят Радостин Радков лично дойде във ВСС да защитава кадровата нужда. Обясни, че действа „изпреварващо”, за да предотврати отрицателен резултат от вота заради предшестващ спор в комисията по назначенията и атестирането.

В емоционална реч пред кадровиците Радков заяви, че съдът е пренатоварен, магистратите се задъхват и макар по щат да са 64, реално работещите там съдии са 54. „Решават се лични съдби, аз тези колеги (преместените – б.р.) няма да си ги нося вкъщи”, обяви Радков.

От последвало изказване на Камен Иванов стана ясно, че АССГ вече е получил 14 нови бройки по реда на преместването. Кадровикът попита какъв е „оптималният капацитет” за нормална работа на този съд. „Нужни са поне още 30 щата за постигане или поне сближаване със средната натовареност за страната”, отговори Радостин Радков. Но уточни – и да му ги дадат, в момента няма къде да сложи нови съдии.

Заобикаля ли се законът?

Принципни възражения срещу попълването на щатния състав на столичния административен съд нямаше. Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Юлиана Колева обаче повдигнаха принципен въпрос – дали в момента не се нарушава законът. Защото бройките, предложени за преместване в София са от също натоварените административни съдилища в Пловдив и Варна.

„Няма нарушения”, отсече председателят на ВАС Георги Колев. Обяви, че проблемът с натоварването на окръжните съдилища в страната се решавал с командироване на районни съдии там, което в административното правосъдие нямало как да стане. Затова оставал вариантът с преместването.

Може и да е на ръба, призна главният прокурор Сотир Цацаров. Но, след като нямало друго решение по същество, трябвало да се приеме предложението.

Да мерим с един аршин

Възникнаха недоумения и за странните трансформации около Варна – веднъж там се местят двама съдии от Добрич, после пак от Варна се дават по две бройки за София и за Велико Търново. Така се получило, понеже никой от административния съд в Добрич не бил заявил желание да се премести другаде, освен във Варна, бе отговорът.

„Ще гласувам промените с отвращение, но това не решава дилемата, че не прилагаме закона според духа му”, категорична бе Карагьозова, съдия от Върховния административен съд.

А колегата й Юлия Ковачева прикани занапред ВСС да е така екпедитивен и щедър и към други много натоварени магистратури като Софийския районен съд например.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.